Wok met runderreepjes in hoisinsaus

Foto Cathy Van de Moortele
We gaan de Aziatische toer op. Ik had een pakketje gepelde steak van Deeleenkoe uit de vriezer gehaald, maar had geen zin in biefstuk. Gepelde steak gebruik in het liefst in wok, omdat het dunnere stukke vlees zijn en ik mijn steak graag dikker heb. Het vlees blijft heel mals en smaakvol in dit wokgerecht. Serveer met (gebakken) rijst of noodles naar keuze.

Wat hebben we nodig:
  • 2 gepelde biefstukken, in reepjes gesneden
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel maĆÆzena
  • olie
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • stukje verse gember, geschild en geraspt
  • 1 bakje shii-take, steeltje verwijderd en in dikke plakken gesneden
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt 
  • 1/2 broccoli, in roosjes
  • groentenbouillon, heet
  • 1 wortel, geschaafd en in dunne plakjes gesneden
  • 1/2 bakje sojascheuten
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • peper en zout
  • 1 koffielepel getoaste sesamolie
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de biefstukreepjes met de sojasaus en de maĆÆzena.
  • Giet een eetlepel olie bij het vlees en meng goed door. Zet aan de kant.
  • Verhit de wok. Doe 1 eetlepel olie in de wok.
  • Fruit de look, ui en gember aan tot ze lichtgekleurd zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de wok en breng ze over in een klein kommetje.
  • Voeg wat extra olie toe en laat die heet worden.
  • Roerbak het vlees tot de rode kleur grijs geworden is. Haal het vlees met een schuimspaan uit de wok en laat het uitlekken.
  • Snij het wit van de pijpajuintjes in stukken van 5 cm. 
  • Snij het groen van de pijpajuintjes in ringetjes.
  • Doe de shii-take met het wit van de pijpajuintjes in de hete wok en schep er een glas hete groentenbouillon bij. Zet onmiddellijk een deksel op de wok en laat de champignons 3 min stomen.
  • Kook de broccoli beetgaar in de groentenbouillon.
  • Voeg het vlees, mengeling van look/ui/gember en de broccoli toe aan de wok en roerbak nog even verder.
  • Voeg de wortelplakjes toe en de helft van de sojascheuten toe.
  • Kruid met de hoisinsaus, sojasaus, peper en zout en sesamolie.
  • Roer nog even door.
  • Serveer de wok met rijst of noodles. Schep het gerecht in grote kommen en werk af met extra snippers pijpajuintjes, de rest van de sojascheuten en nog enkele plakjes wortel, die je heel dun van de wortel schaaft met een julienneschiller.
TIP:

Je kan ook andere groenten toevoegen zoals reepjes paprika of sluimerwten. Ik gaar harde groenten een beetje voor in bouillon.
Blijft het gerecht kleven in de wok? Voeg wat hete bouillon toe en zet even een deksel op de pan. De aanbaksels komen snel los.
Deze hoeveelheid is goed voor 2 personen.

Reacties