Quiche met prei en artisjok

Foto Cathy Van de Moortele
Na een ontzettend moeilijke dag, kwam ik moe en ontredderd weer thuis. In de auto naar huis, was ik aan het denken wat ik zou klaarmaken voor het avondeten. Wat een fijne gewaarwording: de dochter had zelf quiche gemaakt met prei en artisjok. Ik ben dol op artisjok en deze combinatie met prei en het krokante bladerdeeg, is echt een voltreffer. Het werd met liefde klaargemaakt en dat gaf er nog net iets extra aan.

Wat hebben we nodig:
  • 1 rol bladerdeeg
  • vetstof
  • 1 1/2 prei, enkel het wit en lichtgroen, gewassen en fijngesnipperd
  • 1 bokaal artisjokharten, uitgelekt en grof gehakt
  • peper en zout
  • 3 eieren
  • 250 ml room
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 100 gr mozzarella cucina, grof geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het bladerdeeg met bakpapier in een lage, geribbelde bakvorm.
  • Prik het bladerdeeg verschillende malen in met een vork en zet de vorm in de koelkast tot de oven warm is.
  • Laat wat vetstof smelten in een pan.
  • Fruit de uisnippers tot ze wat kleur krijgen.
  • Voeg de artisjokharten toe en laat ze even meebakken. 
  • Kruid met peper en zout.
  • Schep de vulling op een bord en spreid het open zodat de vulling kan afkoelen. Dit vermijdt dat het bladerdeeg slap wordt.
  • Klop de eieren los met de room. Kruid met peper en zout.
  • Haal het bladerdeeg uit de koelkast.
  • Bestrooi de bodem met paneermeel. Het paneermeel zal overtollig vocht opslorpen en zorgen voor een krokante bodem.
  • Doe de vulling in de quichebodem.
  • Bestrooi met mozzarella.
  • Giet het eierroommengsel over de groentjes.
  • Schuif de quiche in de oven en bak ze 30 min of tot ze mooi gaar en gekleurd is.
TIP:

Zowel warm als koud is deze quiche een aanrader.

Reacties