Boterkoekjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 285 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 eierdooier
- 100 gr bloemsuiker
- snuifje zout
- 1/2 koffielepel vanille extract
- 2 eetlepels melk
- 315 gr bloem
- 115 gr maïzena
- Mix de boter met de eierdooier, suiker, zout en vanille tot een luchtig mengsel. Voeg de melk toe en mix nogmaals.
- Spatel de bloem en maïzena door de natte ingrediënten.
- Zorg dat je deeg loslaat van de kom en niet meer aan de handen blijft kleven.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Rol het deeg uit. Met koekjesvormen duw je koekjes uit het deeg. Leg de koekjes op het bakpapier en laat ze 15 min opstijven in de koelkast.
- Bak de koekjes 15 min of tot ze licht gekleurd zijn.
- Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Foto Cathy Van de Moortele |
Meng het deeg niet langer dan nodig, zodat ze mooi bros blijven.
De bloemsuiker zorgt voor een bros koekje.
Werk de koekjes af met glazuur en snoepjes: voor het glazuur meng je 60 gr eiwit met 2 koffielepels citroensap en 345 gr gezeefde bloemsuiker. Je kan het glazuur nog extra smaak geven met bv frambozenextract en extra kleur met voedingskleurstofpoeder. Gebruik het glazuur meteen, zodat het niet de kans krijgt om al hard te worden. Breng het glazuur over in een spuitflesje of spuitzak en spuit kleine hoopjes glazuur op de afgekoelde koekjes. Werk onmiddellijk af met de versiering. Laat het glazuur uitharden voor je de koekjes in een doosje opbergt.
Reacties