Aardappelrozettes met thijm

Foto Cathy Van de Moortele
Foodheaven, echt waar. Deze aardappelrozettes zijn zacht en knapperig en boterig en kruidig en ozo heerlijk. Dit lijkt me wel een leuk idee voor de feestdagen of voor een zondagse lunch. Ik heb ze gemaakt, geproef en goedgekeurd. Nu jij nog.

Wat hebben we nodig:
  • 6 kleine, stevige, egale aardappelen, gewassen
  • 150 - 200 gr (algen)boter, gesmolten
  • verse thijm, geritst
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • peper en zout
  • fleur du sel
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Neem aardappelen die zo gelijk mogelijk zijn van vorm. Je hoeft ze niet te schillen. Schaaf hele dunne rondjes en leg ze in een kom.
  • Meng de boter met de thijm en de look.
  • Vet 6 silicone muffincups in met de gesmolten kruidenboter. Strooi op elke bodem een beetje thijm.
  • Giet de rest van de boter over de aardappelschijfjes en meng goed, zodat elk plakje wat boter krijgt.
  • Bekleed de vormpjes met schijfjes aardappel, die je netjes op elkaar stapelt. Duw telkens goed aan en zorgt dat er geen gaten in je rozettes zitten. Kruid tussendoor af en toe met peper en zout.
  • Ga zo voort tot alle muffin cups mooi gevuld zijn.
  • Schuif de aardappelrozettes 30 min in de oven.
  • Leg een bakplaat op de vorm en draai hem om, zodat de onderkant van de aardappelrozettes nu bovenaan komt te liggen. Verwijder de muffinvorm.
  • Verhoog de temperatuur naar 220°C en laat de torentjes krokant worden. Neem hiervoor nog 30 min.
  • Bestrooi de aardappelrozettes met fleur du sel.
TIP:

Lekker met rood vlees of lamsvlees.
De algenboter koop ik bij Delhaize. Je kan ook gewone boter nemen en die zelf kruiden.
Je kan de aardappelrozettes daags voordien voorbereiden. Maak ze zoals beschreven en bak ze 30 min op 180°C. Haal ze dan uit de oven, dek ze af met folie en zet ze weg in de koelkast. Laat ze dan de volgende dag afbakken op 220°C. Schuif ze al in de oven wanneer die nog aan het opwarmen is.

Reacties