Galaktoboureko

Foto Cathy Van de Moortele
Niet uit te spreken of je moet de Griekse taal machtig zijn. Dit vla-achtige dessert wordt gemaakt met filodeeg, je weet wel, die flinterdunne velletjes die je invet met boter en op elkaar stapelt. Je bakt het filodeeg knapperig, overgiet het dan met warme vla en schuift het dessert opnieuw de oven in. Geniet van de zoete geneugten van Griekenland!

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr boter, gesmolten
  • 10 vellen filodeeg (1 doos met 2 verpakkingen)
  • 500 ml volle melk
  • 100 ml room
  • het merg van 1 vanillestok + de uitgeschraapte peul
  • 3 eierdooiers
  • 45 gr vanillepoeder
  • 125 gr kristalsuiker
  • 30 gr bruine suiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet de gesmolten boter klaar met een patisserieborsteltje.
  • Haal het filodeeg uit de verpakking.
  • Bestrijk een rechthoekige ovenschaal aan de binnenkant met gesmolten boter.
  • Leg er 3 vellen filodeeg in en bestrijk opnieuw met boter.
  • Bestrijk de resterende vellen één voor één met gesmolten boter en schik ze in de schotel als een accordeon, in de breedte. Zorg dat alle lagen mooi naast elkaar staan en dat ze niet platvallen.
  • Giet de resterende boter over het deeg.
  • Bak het deeg 20 min of tot het goudbruin en knapperig is. Kijk goed na of ook de bodem krokant en goed gebakken is.
  • Maak ondertussen de vla klaar: Breng de melk met de room aan de kook. Voeg ook de uitgeschraapte vanillepeul toe.
  • Klop de dooiers en voeg dan het vanillepoeder, de suiker en het merg van de vanillepeul toe.
  • Giet een pollepel van de hete melk bij dit mengsel en klop goed. Als alles goed gemengd is, mag je deze mix door de hete melk op het vuur kloppen.
  • De vla zal snel indikken. Verwijder de vanillepeul. Zet de vla van het vuur.
  • Verlaag de temperatuur naar 180°C.
  • Overgiet het deeg met de vla.
  • Bestrooi met donkerbruine suiker.
  • Schuif het gerecht weer in de oven en laat het nog 20 - 25 min bakken.
TIP:

Niet alles opgekregen? Dek de schotel af met plastic folie en zet het dessert koel weg.

Reacties