Galaktoboureko
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 150 gr boter, gesmolten
- 10 vellen filodeeg (1 doos met 2 verpakkingen)
- 500 ml volle melk
- 100 ml room
- het merg van 1 vanillestok + de uitgeschraapte peul
- 3 eierdooiers
- 45 gr vanillepoeder
- 125 gr kristalsuiker
- 30 gr bruine suiker
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Zet de gesmolten boter klaar met een patisserieborsteltje.
- Haal het filodeeg uit de verpakking.
- Bestrijk een rechthoekige ovenschaal aan de binnenkant met gesmolten boter.
- Leg er 3 vellen filodeeg in en bestrijk opnieuw met boter.
- Bestrijk de resterende vellen Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n met gesmolten boter en schik ze in de schotel als een accordeon, in de breedte. Zorg dat alle lagen mooi naast elkaar staan en dat ze niet platvallen.
- Giet de resterende boter over het deeg.
- Bak het deeg 20 min of tot het goudbruin en knapperig is. Kijk goed na of ook de bodem krokant en goed gebakken is.
- Maak ondertussen de vla klaar: Breng de melk met de room aan de kook. Voeg ook de uitgeschraapte vanillepeul toe.
- Klop de dooiers en voeg dan het vanillepoeder, de suiker en het merg van de vanillepeul toe.
- Giet een pollepel van de hete melk bij dit mengsel en klop goed. Als alles goed gemengd is, mag je deze mix door de hete melk op het vuur kloppen.
- De vla zal snel indikken. Verwijder de vanillepeul. Zet de vla van het vuur.
- Verlaag de temperatuur naar 180°C.
- Overgiet het deeg met de vla.
- Bestrooi met donkerbruine suiker.
- Schuif het gerecht weer in de oven en laat het nog 20 - 25 min bakken.
Niet alles opgekregen? Dek de schotel af met plastic folie en zet het dessert koel weg.
Reacties