Verse tagliatelli met kamschelpen en pesto

Foto Cathy Van de Moortele
Niet te verslaan: vers gemaakte pasta. Zijdezacht, licht verteerbaar en zo smakelijk. Dit snel-klaar-gerecht was een ingeving van het moment, omdat ik nog kamschelpen overhad van mijn chowder. De dochter was er alvast heel blij mee, na een lange dag op haar vakantiewerk. Ik vond het zelf ook niet erg om dit gerecht te eten, ook al had ik 's middags een heerlijke lunch gekregen bij Canal in Vilvoorde: verse pasta met venusschelpen en citroenboter. Heel tof restaurant, aan het kanaal. Een betere plek kan je niet vinden om buiten te zitten en te genieten van hun verse keuken.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr pastabloem
  • 2 eieren
  • snuifje zout
  • scheutje olie
  • scheutje lauw water
  • 1/2 zak kamschelpen (mantelschelpen), ontdooid
  • boter
  • peper en zout
  • 1 pot basilicum, enkel de blaadjes
  • 2 eetlepels pijnboompitjes
  • olie
Hoe gaan we te werk:
  • Stort de bloem op je werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Breek daarin de eieren en kluts ze met een vork.
  • Strooi het zout aan één kant van de bloem.
  • Gebruik je vingers om een beetje bloem over de eieren te strooien en meng langzaamaan de eieren met de bloem en het zout.
  • Voeg wat olie en water toe om het deeg kneedbaar te maken en ga door tot alle ingrediënten netjes gemengd zijn tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 15 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 2. Hou 1 deel in folie gewikkeld, terwijl je het ander deeg uitrolt met de pastamachine tot een lang vel.
  • Snij (met de hand of met de pastamachine) tagliatelli van het deeg en laat ze drogen op een pastarek. Doe net hetzelfde met de rest van het deeg.
  • Breng een grote pot water met een snuif zout aan de kook.
  • Laat wat boter smelten in een pan. De boter mag iets kleuren.
  • Bak de kamschelpjes mooi krokant aan beide zijden. Draai ze maar 1x.
  • Kruid met peper en zout.
  • Hak de basilicum fijn met de pijnboompitjes. 
  • Voeg net genoeg olie toe om een mooie consistentie te bereiken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Kook de pasta ondertussen beetgaar (verse pasta heeft maar een paar min nodig) en giet hem af.
  • Meng de pasta met de kamschelpen en pesto.
  • Dien meteen op.
TIP:

Hou altijd een zak kamschelpen achter de hand. Je koopt ze sowieso diepgevroren en ze ontdooien snel.
Dit recept is voor 2 personen.

Reacties