Groentengratin met pasta

Foto Cathy Van de Moortele
Ovenschotels blijven de max. Niet enkel in de winter, wanneer je het koud hebt en snakt naar een hete schotel recht uit de oven, liefst met een krokant korstje van paneermeel. Ook in de zomer maak ik graag ovenschotels. Ik gebruik dan liever pasta, waar ik in de koude maanden sneller opteer voor aardappelen. Deze groentengratin zit boordevol smaak en kleur. Lekker bij een stukje gepocheerde zalm.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 2 kleine preien, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • peper en zout
  • 165 gr diepvrieserwtjes
  • 400 gr Philadelphia roomkaas natuur
  • 165 ml melk
  • 75 gr grana padano, fijngeraspt
  • een handvol basilicum, grof gehakt
  • een handvol peterselie, grof gehakt
  • 350 gr korte macaroni
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels grana padano, fijngeraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Fruit de prei glazig met de look en de sjalotjes in de olie. Laat de groentjes niet kleuren.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de erwtjes toe en warm door. Haal de pan van het vuur en laat alles afkoelen.
  • Meng de roomkaas met de melk, kaas en kruiden. 
  • Voeg de groenten toe aan de kaassaus en meng.
  • Kook de pasta beetgaar in ruim, gezouten water. Spoel de pasta af en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Meng de pasta met de groentjes en de saus en breng over in een ovenschaal.
  • Meng het paneermeel met de rest van de kaas en strooi dit over het gerecht, voor je het afbakt in de oven gedurende 15 - 20 min.
TIP:

Deze schotel kan je op voorhand klaarmaken en in de hete oven schuiven wanneer je aan tafel wilt gaan. De baktijd zal dan wel iets langer zijn, als je vertrekt van een koude schotel.

Reacties