Grieks platbrood Lagana

Foto Cathy Van de Moortele
Het is heel lang geleden dat we nog in Griekenland waren - maar ik ben de verschrikkelijk hardnekkige reuzenmuggen nog niet vergeten - en net als in Italië, werkt de Griekse keuken met eerlijke en eenvoudige producten. Dit platbrood -  lagana in het Grieks - is zalig met wat verse boter, peper en zout.

Wat hebben we nodig:
  • 350 ml water
  • 10 gr zout
  • 10 gr korrelgist
  • snuifje suiker
  • 500 gr pizzabloem "00"
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels water
  • 1 koffielepel suiker
  • witte sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het water met het zout, de gist en de suiker.
  • Voeg de bloem en de 2 eetlepels olie toe. Klop het deeg tot een homogeen mengsel.
  • Dek het deeg af en laat het 1 1/2u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Bestuif je werkblad met bloem. 
  • Snij het deeg in 2 gelijke delen.
  • Rol het deeg uit tot de grootte van een bakplaat. 
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en leg de platbroden erop.
  • Dek af met een keukenhanddoek. 
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Laat de broden nog 45 min rijzen.
  • Meng het water met de suiker. Bestrijk hiermee de bovenkant van de broden. Duw met je vingers putjes in het brood.
  • Bestrijk de broden met olie, voor je ze met sesamzaad bestrooit.
  • Bak de lagane 15 - 20 min in de hete oven.
TIP:

Je kan de broden ook bestrooien met nigelle zaad of met maanzaad.

Reacties