Chocoladefudge met walnoot en gezouten caramel

Foto Cathy Van de Moortele
Caramel + fleur du sel = perfecte combo. Chocolade + caramel + fleur du sel = heaven. Let's do it!

Wat hebben we nodig:
  • 3 eieren
  • 300 gr kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr bloem, gezeefd
  • 150 gr pure cacao, gezeefd
  • 350 gr boter, gesmolten
  • 200 gr chocolate chips
  • 100 gr walnoten, gehakt
  • 200 gr kristalsuiker
  • 100 gr room
  • 35 gr boter
  • 2 koffielepels fleur du sel
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet een groot rechthoekig bakblik lichtjes in en bekleed de onderkant en de zijkanten met bakpapier.
  • Klop de eieren op met de suiker tot een dikke, egale massa.
  • Snij de vanillestok door en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan de eieren en meng nogmaals.
  • Meng de bloem met de cacao.
  • Meng het eiermengsel geleidelijk aan met de bloem, afgewisseld met boter. 
  • Klop op tot een glad en dik beslag.
  • Voeg de chocolate chips en de noten toe.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak de fudge 25 - 35 min. Prik met een satéstok in de fudge. Als er niets meer aan de prikker blijft kleven, is de fudge klaar. De fudge mag niet helemaal droog zijn, maar er mag geen nat beslag meer aan de prikker kleven.
  • Maak ondertussen de gezouten caramel: Laat de suiker smelten met de room, de boter en de helft van het zout. Breng de caramel aan de kook en laat hem borrelen. Blijf goed kloppen zodat de caramel niet kan aanbranden. Je moet een mooie donkere amberkleur bekomen. Zet dan de pan van het vuur en onmiddellijk in een bodempje ijskoud water, zodat het kookproces stopt.
  • Giet de warme caramel over de fudge. Bestrooi met de rest van het zout en laat afkoelen.
  • Zet de fudge in de koelkast tot hij helemaal afgekoeld en opgesteven is.
  • Snij de fudge in 5 gelijke delen. Verpak de fudge in boterpapier en versier met een mooi etiketje of strikje. Geef de fudge cadeau aan een echte chocolate lover.
  • Snij dunne plakjes van de fudge van zodra je die wilt serveren. 
TIP:

Je kan deze fudge ook makkelijk invriezen. Snij er dan niet op voorhand dunne plakjes van. De fudge zal niet echt bevriezen. Haal een deel fudge uit de vriezer, laat hem even op temperatuur komen en snij er plakjes van.
Gooi de opengesneden vanillestok niet weg. Bewaar hem in een bokaal suiker en maak zo je eigen vanillesuiker.

Reacties