Spaghetti met kerstomaatjes en rucola

Foto Cathy Van de Moortele
's Morgens vroeg de tuin inlopen, met de dauw die tussen je blote tenen sijpelt, terwijl de rest van het gezin nog slaapt. De zon verwarmt een deel van het gazon, de vogels zoeken hun lied voor de dag. Ik zie trossen rode kerstomaatjes blinken, sommige verstopt onder de zwaarte van de plant. Er zitten nog kleine druppeltjes op en enkele zijn aangepikt door de vogels die onze tuin een meerwaarde vinden. Er ligt al een kippenei in mijn mandje, maar er is zeker plaats genoeg voor deze rode snoepjes. Terwijl ik ze pluk, denk ik aan de gele kerstomaatjes die ik deze week van de buurvrouw kreeg en de inspiratie voor de lunch van deze middag is er..

Wat hebben we nodig:
  • 40 kerstomaatjes, schoongemaakt
  • olie
  • 1 flinke snuif fleur du sel
  • 1/2 koffielepel kristalsuiker
  • 2 teentjes look, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • 1 koffielepel sambal oelek
  • verse oregano
  • 350 gr spaghetti
  • peper van de molen
  • 1/2 zak rucola
  • Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een bakplaat klaar en bekleed die met bakpapier.
  • Doe de kerstomaatjes in een kom. Besprenkel ze met 1 eetlepel olie en kruid ze met zout en suiker.
  • Schud de tomaatjes op en giet ze uit op het bakblik. Zorg dat ze voldoende ruimte hebben.
  • Rooster de tomaatjes 25 - 35 min of tot ze kleuren en openbarsten. Giet de tomaatjes met sap terug in de kom.
  • Kook ondertussen de spaghetti al dente en giet hem af. Bewaar een beetje van het kookvocht.
  • Verwarm een pan op het vuur en laat 1 eetlepel olie warm worden.
  • Fruit de look met de sambal in de olie gedurende 1 min.
  • Voeg de tomaatjes toe en schud de pan meermaals op.
  • Strooi de oregano over de tomaatjes en laat de aroma's vrijkomen.
  • Voeg de gare pasta toe aan de tomaatjes. Voeg desgewenst nog wat van het kookvocht toe.
  • Kruid met peper.
  • Strooi de rucola over de pasta en dien op.
  • Zet het blok Parmezaanse kaas op tafel en serveer naar believen.
TIP:

Je kan de tomaatjes op voorhand roosteren en tot 2 dagen in de koelkast bewaren.

Reacties