Zoetzuur varkentje

We hebben deze week twee uitwisselingsstudenten in huis. Eentje eet vegetarisch en de andere studente is van Vietnamese afkomst. Even moeten nadenken wat we die dames konden voorschotelen. En het is geworden: zoetzuur varkentje en voor wie geen vlees eet: zoetzure scampi's. Met rijst!

Wat hebben we nodig:
  • 1 varkens varkenshaasje, in hapklare blokjes gesneden
  • 3-4 koffielepels sojasaus
  • snuifje maïzena
  • 110 gr kristalsuiker
  • 4 eetlepels ketchup
  • 4 eetlepels sojasaus
  • snuifje zout
  • 250 ml water, ananassap of fruitsap
  • 120 ml azijn
  • 2 eetlepels maïzena opgelost in 120 ml water
  • 100 gr bloem
  • 85 gr maïzena
  • 2 eiwitten, losgeklopt
  • 2 eetlepels olie
  • 150 ml water, warm
  • peper en zout
  • 2 wortels, geschraapt en in diagonale plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, ontpit en in reepjes gesneden
  • 1 groene paprika, ontpit en in reepjes gesneden
  • 200 gr ananas, in stukjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Laat het vlees marineren in de sojasaus met de maïzena, gedurende 20 min.
  • Meng de suiker met de ketchup, sojasaus, zout, ananassap en azijn. 
  • Los de maïzena op in het water.
  • Verwarm de frituurpan op 180°C.
  • Meng de bloem met de maïzena. Voeg het eiwit en de olie toe. Klop goed los. Voeg voldoende warm water toe, om een beslag te bekomen dat niet te lopend maar ook niet te dik is. Kruid het beslag met peper en zout.
  • Doop de stukjes vlees in het beslag. Frituur het vlees in verschillende beurten, zodat het vlees mooi krokant kan bakken. Laat het vlees uitlekken op keukenrol. Je kan het vlees 2x frituren, zodat het extra knapperig wordt.
  • Maak ondertussen de zoetzure saus klaar. Breng de mengeling van suiker, ketchup, sojasaus, zout, ananassap en azijn aan de kook.
  • Voeg de plakjes wortel, paprikareepjes en ananas toe. Laat de saus koken en dik ze in met het maïzenapapje. 
  • Voeg nog wat zout of azijn toe naar eigen smaak. Laat het vlees heropwarmen in de saus en serveer met rijst.
TIP:

Hou je niet van vlees? Je kan dit ook maken met scampi's. Pel de scampi's en verwijder de darmkanalen. Volg het recept zoals voor het varkensvlees.
Ik gebruik graag verse ananas. 

Reacties