Gember rundvlees

Foto Cathy Van de Moortele
De Aziatische keuken is zoveel meer dan Babi Pangang en nasi goreng. Wat dacht je van een kommetje gember rundvlees? Serveer er eiernoodles bij.

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olie
  • 2 filet purs, in reepjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geplet
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd 
  • 1 koffielepel gemberpoeder
  • 4 eetlepels appelazijn
  • peper en zout
  • pijpajuintjes, schuin gesneden in grove stukken
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit een wok en laat de olie goed warm worden.
  • Roerbak kort de reepjes rundvlees. Mogelijks moet dat in twee keer gebeuren. Het vlees moet ruimte hebben om krokant te bakken, het mag niet stoven.
  • Als het vlees mooi gebakken is, haal het dan uit de pan.
  • Doe de uien, look en tomaten in de pan en roerbak ze.
  • Meng de gember met de azijn en voeg dat toe aan de groenten.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Voeg het vlees weer toe en warm alles goed door.
  • Werk af met pijpajuintjes.
TIP:

Je kan de tomaatjes ook vervangen door paprikastukjes.
Verse gember bewaart niet zo heel lang. Daarom heb ik ook altijd gemberpoeder in huis. Wil je toch liever geen poeder gebruiken? Hier zijn dan enkele tips om je verse gember langer te kunnen bewaren:
  • Koop je gember zo vers mogelijk: alle knobbels moeten stevig en zwaar aanvoelen. Natte plakken of uitgedroogde stukjes zullen ervoor zorgen dat de gember sneller beschimmelt.
  • Bewaar de ongeschilde gember in een Ziploc zakje en zorg dat alle lucht uit het zakje is. Bewaar dit zakje met gember in de groentenlade in de koelkast.
  • Je kan gember ook perfect invriezen in porties. Schil de gember, rasp heb, verdeel de gemberrasp in hoopjes op een bakplaat met silicone mat. Zet die bakplaat in de diepvriezer tot de gember bevroren is en bewaar de geraspte gember daarna in een gesloten doosje in de diepvriezer.

Reacties