Hamburgerbroodjes

Foto's Eva Joos
Als ik echt geen tijd heb om zelf hamburgerbroodjes te bakken, koop ik wel eens voorverpakte hamburgerbroodjes. Van zodra ik de verpakking los gemaakt heb, heb ik er al spijt van: droge, kruimelige broodjes die verpulveren in je hand, met ingrediƫnten die je zelfs niet kunt uitspreken..
Dat is niet wat ik wil, als ik zelf hamburgers maak. Ik wil een zacht, smakelijk, home made broodje. Lijkt me een goed idee voor vandaag! Misschien met wat gebakken uien erop?

Wat hebben we nodig:
  • 1 zakje korrelgist
  • 460 - 500 gr bloem
  • 235 ml warm water
  • 1 ei
  • 45 gr boter, gesmolten
  • 40 gr kristalsuiker
  • 8 gr zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel melk
  • sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Bekleed je bakplaat met een silicone matje of met bakpapier.
  • Strooi de korrelgist in de kom van de Kenwood. Voeg 100 gr van de bloem toe, samen met het warme water. Klop alles samen los met een garde. Laat het gistpapje 15 min staan of tot het schuimig en dik geworden is.
  • Klop 1 ei met de gesmolten boter, suiker en zout grondig door het gistpapje.
  • Voeg de rest van de bloem toe. Roer alles dooreen met de kneedhaak. Misschien heb je niet alle bloem nodig.
  • Laat het deeg 5 min kneden tot een zacht, elastisch deeg. Het mag nog een beetje kleven, maar niet dat het aan de vingers blijft plakken. Is dat wel zo, voeg dan nog een klein beetje bloem toe.
  • Strooi wat bloem op je werkvlak en kneed het deeg nog eens door. Vorm een bal van het deeg en leg het in een ingevette vorm. Dek af met plastic folie en laat het deeg 2u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Klop de lucht uit het deeg. Duw het deeg uit tot een rechthoek en snij die in 8 gelijke delen.
  • Vorm van elk deeltje een platte schijf en leg die op de bakplaat. Leg telkens 2 schijven, daarna 1, daarna weer 2 en zo verder, zodat de broodjes een beetje aan elkaar vast zitten na het bakken.
  • Bestuif de schijven deeg met een klein beetje bloem en dek af met plastic folie. Laat de broodjes nog 1u rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Klop het ei los met de melk. Met een patisserieborsteltje voorzie je elk broodje van een laagje. Ga daarbij heel voorzichtig te werk. Je wilt de lucht niet uit je broodje duwen.
  • Strooi sesamzaadjes over de broodjes.
  • Bak de broodjes lichtbruin in 15 - 17 min. De broodjes zullen aan elkaar zitten op de plaatsen waar ze elkaar raken. Dit is typisch voor hamburgerbroodjes.
  • Laat de broodjes volledig afkoelen op de bakplaat.
  • Foto Cathy Van de Moortele
  • Snij de broodjes horizontaal door en leg er je beste home made hamburgers op.
TIP:

Niets belet je om veggieburgers te serveren op deze broodjes.
Je kan de broodjes ook even grillen voor je ze serveert, als je ze graag warm en krokant wilt.
Je kan de broodjes ook de volgende dag nog eten. Ze blijven heerlijk mals als je ze luchtdicht inpakt.

Reacties