Loempia met scampi

Foto Cathy Van de Moortele
Een leuke variant op de kip loempia. We geven er deze keer een Oosters tintje aan, met de koriander en de kokosnootdressing. Lekker en pittig!

Wat hebben we nodig:
  • 1 zak scampi, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • 2 pijpajuintjes, fijngesnipperd
  • 1 stukje gember, geschild en fijngeraspt
  • 1/2 bussel koriander, fijngehakt
  • 100 gr shii take, fijngehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1/2 eetlepel sesamolie
  • 18 loempiavellen, ontdooid
  • water
  • 3 eetlepels limoensap
  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • 1 eetlepel sweet chili saus
  • kristalsuiker naar smaak
Hoe gaan we te werk:
  • Cutter de scampi fijn met het eiwit, de pijpajuintje, de gember, koriander, shii take, sojasaus en sesamolie in de keukenrobot.
  • Leg een loempiavel voor jou, met de punt naar je toe. Leg zo'n 25 ml vulling op de onderste boord van het vel. Maak een "worstje" van de vulling en vouw de punt er over heen. 
  • Vouw beide zijkanten over de vulling en rol de loempia verder op. 
  • Gebruik water als lijm om de loempia dicht te plakken. Je kan dat best met je vinger doen.
  • Ga zo verder tot alle loempia's gevuld zijn.
  • Dek de loempia's af onder een handdoek.
  • Verwarm de frituurpan op 190°C. 
  • Frituur de loempia's goudgeel en krokant. Laat ze uitlekken op keukenrol.
  • Maak het dipsausje door het limoensap te mengen met de vissaus, kokosrasp, sweet chili en suiker.
TIP:

Leg het frituurmandje niet te vol, of je loempia's zullen veel te vettig worden en niet krokant bakken.
Je kan de loempia's uiteraard ook gewoon invriezen en ze op een later moment frituren.
De loempiavellen koop ik diepgevroren bij Albert Heijn of in de Aziatische supermarkt. Ontdooide vellen kan je weer netjes afdekken en opnieuw invriezen. Ontdooide loempia's kan je echter niet meer invriezen.

Reacties