Ierse ovenschotel
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1 kg aardappelen, geschild en gewassen, in stukken gesneden
- melk, heet
- peper en zout
- nootmuskaat
- 1 eetlepel
- 500 gr gehakt
- 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
- 150 gr diepvrieserwtjes, niet ontdooid
- 3 wortelen, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 blik gepelde tomatenblokjes
- 1 eetlepel vloeiende bloem
- 1 eetlepel Worcestershiresaus
- een scheut rode wijn
- paneermeel
- enkele klontjes boter
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Stoom de aardappelen gaar en pureer ze met hete melk.
- Kruid de aardappelpuree met peper en zout en nootmuskaat.
- Verhit een braadpan met wat olie. Bak het gehakt rul en voeg dan de uitjes toe.
- Fruit de uitjes mee tot ze glazig zijn.
- Laat de tomatenblokjes uitlekken en vang het sap op. Los de bloem op in het tomatensap.
- Voeg de erwtjes en de worteltjes toe, samen met de tomatenpuree en de tomatenblokjes. Voeg het bloempapje toe aan de vleesvulling en laat alles nog even pruttelen op het vuur.
- Kruid af met de Worcestershire, de rode wijn, peper en zout. Laat de alcohol even uitkoken.
- Stort de vulling in een rechthoekige ovenschotel van 2 l inhoud.
- Schep de puree op het vlees en strijk ze mooi glad.
- Trek strepen in de puree met een vork en strooi er paneermeel op.
- Leg hier en daar een klontje boter op het paneermeel voor extra smaak en een krokant korstje.
- Zet de schotel 20 min in de oven.
Je kan deze ovenschotel makkelijk op voorhand klaarmaken en in de koelkast bewaren. Schuif hem dan wel 45 min in de oven.
Als je de UltraPro kommen van Tupperware hebt, dan kan je tijdens het opwarmen van de oven, de schotel alvast opwarmen in de microgolf en hem dan nog 15 min in de oven schuiven.
In het oorspronkelijk recept zit geen wijn. Je kan die dan ook gerust weglaten. Ik vind het net iets extra met de wijn erbij.
Reacties