Havermoutkoekjes met stukjes walnoot

Foto Eva Joos
Ik heb mijn koekjes graag heel knapperig, terwijl de kinderen liever een zacht koekje hebben. Bak de ene plaat koekjes wat minder lang dan de andere, en je hebt voor elk de favoriete bakwijze.
Dit recept komt uit 1880 en is nog steeds een hit. Hoe kan het ook anders?

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr boter, kamertemperatuur
  • 200 gr kristalsuiker
  • 150 gr lichtbruine suiker
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel vanille
  • 320 gr patisseriebloem
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • snuifje zout
  • 200 gr havermout
  • 80 gr walnoten, gehakt
  • 100 gr rozijntjes
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Mix de boter met de twee soorten suiker. Voeg de eieren één voor één toe en doe er dan ook de vanille bij.
  • Zeef de bloem, kaneel, natriumbicarbonaat, bakpoeder en zout 3x.
  • Meng de droge ingrediënten met de natte. 
  • Roer de havermout, noten en rozijntjes door het beslag.
  • Schep hoopjes beslag op het bakpapier en zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes.
  • Bak de koekjes 13 - 15 min of tot ze aan de randjes net beginnen te kleuren (voor zachte koekjes) of iets langer als je ze knapperig wilt.
TIP:

Heb je nog chocolate chips liggen? Voeg ze er gerust aan toe.
Maak de koekjes eens XL. Superleuk en je ziet ze nu ook zo in de gekende koffiezaken zoals Starbucks.

Reacties