Italiaanse broodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ze zijn heerlijk luchtig en zacht, deze Italiaanse broodjes. Maak er jouw eigen versie van, door er kruiden zoals oregano, thijm, provençaalse kruiden aan toe te voegen. Mijn versie is met Parmezaanse kaas, gewoon omdat ik altijd een stuk Parmezaanse in de koelkast liggen heb. Iedereen toch? Of zie ik dat verkeerd?

Wat hebben we nodig:
  • 115 ml water
  • 235 ml melk
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ei
  • 560 gr - 620 gr bloem
  • 1 koffielepel (look)zout
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 koffielepel Italiaanse kruiden
  • 35 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 zakjes korrelgist van 7 gr
  • 2 eetlepels boter, gesmolten
  • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Doe alle droge en vloeibare ingrediënten (behalve de laatste twee, die zijn voor de afwerking) in de kom van de Kenwood. Klop ze 2 - 3 min door elkaar op medium snelheid.
  • Laat het deeg kneden tot het van de kom loslaat.
  • Het deeg moet nu glad en elastisch zijn. 
  • Leg de deegbal in een licht ingevette kom. Laat het deeg 1u rijzen. 
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
  • Verdeel elk deeg opnieuw in 4 gelijke delen. Maak van elk deel een glad balletje. 
  • Doop de deegballetjes in gesmolten boter en daarna in Parmezaanse kaas.
  • Leg de balletjes naast elkaar in een ronde ingevette bakvorm. Leg het eerste bolletje in het midden van de vorm en maak er een cirkel rond met de volgende broodjes en dan een nog grotere cirkel. Dek de broodjes af en laat ze nog 20 min rijzen. 
  • Bak de broodjes 20 min in een oven van 180°C of tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de broodjes uit de vorm en serveer ze warm.
TIP:

Je kan de broodjes ook koud eten, maar warm zijn ze het lekkerst.

Reacties