Turkse aardappelpannenkoek

Foto Cathy Van de Moortele
Ik ben hier echt helemaal wild van. Een dubbele dosis koolhydraten, maar toch zo lekker! Als je het eenmaal geproefd hebt...

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr patisseriebloem
  • 20 gr verse gist of 7 gr korrelgist 
  • 200 - 220 ml lauw water
  • 1 eetlepel zout
  • 6 aardappelen, gekookt en geplet
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • peper en zout
  • boter
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met de gist, het water en het zout. Kneed het deeg goed. Dek het af en laat het deeg 15 min rijzen.
  • Meng de geplette aardappelen met de ui en de peterselie. Kruid met peper en zout.
  • Maak 5 gelijke balletjes van het deeg en rol ze uit tot een grote, dunne cirkel.
  • Beleg de onderste helft van de cirkel met de aardappelmix. Leg 3-4 vlokjes boter op de aardappelen en vouw de bovenkant erover heen. Druk het deeg goed dicht aan de randjes, zodat de vulling niet weg kan. Ga nog eens voorzichtig met de deegrol over de gözleme om hem zo plat mogelijk te krijgen en de vulling goed te verspreiden.
  • Smeer de gözleme in met wat gesmolten boter of olie. Bak ze aan beide kanten goudbruin in een antikleefpan.
TIP:

Je kan de gözleme zowel koud als warm eten.
Ideaal om aan restverwerking te doen met overgebleven aardappelen.
Hou je van wat pit? Voeg dan wat gedroogde chili vlokjes toe aan de aardappelmix.
Ook lekker als je enkele reepjes kaas over de aardappelmix verdeelt.
Je kan hier ook restjes spaghettisaus in verwerken of gewoon rul gebakken gehakt met peterselie en ui.

Reacties