Kruiden gnocchi

Foto Lana Joos
Je spreekt het uit als "njokkie" en je vergelijkt ze absoluut niet met voorverpakte gnocchi uit de supermarkt. Gnocchi moet je echt vers maken en dan pas kan je genieten van deze vederlichte kussentjes. Pocheer ze, bak ze op en laat ze smelten op je tong.
Gnocchi worden meestal gemaakt van aardappelen met bloem. Dat heb je in dit recept niet nodig. Geen aardappelen deze keer.

Wat hebben we nodig:
  • 170 ml water
  • 85 gr ongezouten boter
  • snuif zout
  • 125 gr patisseriebloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel bieslook, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel peterselie, fijngesnipperd
  • 50 gr Emmenthalter, geraspt
  • 2 eieren + 1 ei (gescheiden)
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de boter en het zout in een grote pot en breng die zachtjes aan de kook. 
  • Van zodra de boter volledig gesmolten is, voeg je de bloem in één keer toe. Roer alles samen met een houten lepel tot een glanzend, glad deeg. Laat de pot nog even doorwarmen tot er een dun laagje op de bodem van je pot komt (niet laten bruin worden). Haal de pot van het vuur en zet hem onmiddellijk in de gootsteen in een laagje ijskoud water. Dit lijkt een beetje op het maken van soesjesdeeg.
  • Zet de afgekoelde pot op het aanrecht op een handdoek.
  • Werk het deeg af met de mosterd, bieslook en peterselie. 
  • Roer de kaas door het deeg en meng alles goed ondereen. 
  • Voeg alvast 2 eieren (één voor één) toe, ervoor zorgend dat het deeg telkens weer mooi glad geroerd is. De eierdooier mag er nu ook bij. Laat wat deeg van een lepel glijden. Het moet er heel traag afglijden. Als het deeg er helemaal niet afglijdt, dan voeg je nog een beetje van het eiwit toe.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een rond spuitmondje en laat het 30 min rusten op kamertemperatuur. 
  • Breng een pot water met een snuifje zout aan de kook. Zet het vuur iets zachter, zodat het net pruttelt maar niet meer kookt.
  • Knijp in de spuitzak met deeg en knip op hetzelfde moment stukjes van het deeg af met een schaar. Laat de gnocchi op die manier in het water vallen en pocheer ze nog 1 - 2 min nadat ze aan de oppervlakte komen drijven zijn. Haal de gnocchi uit de pot met een schuimspaan en ga verder tot alle gnocchi gaar zijn.
  • Laat de gnocchi afkoelen op een bakplaat met bakpapier. Leg ze in de koelkast of vries ze in.
TIP:

Bak de gnocchi op in een pan met beurre noisette (hazelnootboter). Voeg naar smaak sjalotjes, groene kruiden, kerstomaatjes, pancetta toe. Rasp wat Parmezaanse kaas over de gnocchi en geniet..

Reacties