Granen risotto met champignons

Foto Cathy Van de Moortele
Een smeuïge risotto met de smaak van champignons en echte Parmezaanse kaas... Een gerecht op zich, dat geen andere toevoegingen meer vraagt. Comfort food op zijn best...
Deze granenmengeling geeft een nootachtige toets aan het gerecht. In combinatie met de champignons, komen die heel goed tot hun recht.

Wat hebben we nodig:
  • 2 eetlepels olie
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 140 gr granenmengeling (tarwe, quinoa, rode linzen, soja)
  • 200 ml droge witte wijn
  • 800 ml groentenbouillon, heet
  • 350 gr gehakte champignonmengeling, bv portobello, shii take, oesterzwam, Parijse champignon, kastanjechampignon, eekhoorntjesbrood,..
  • 45 gr boter
  • 35 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een zware pot, type Creuset, op het vuur op medium warmte. Voeg de olie toe als de pot goed warm is.
  • Fruit de uien glazig en laat ze niet bruin worden.
  • Voeg de granen toe en roer die goed samen met de uien en de olie, zodat elk korreltje een olielaagje krijgt. 
  • Giet de witte wijn bij de rijst en roer goed. Laat de wijn verdampen, maar zorg dat de granen niet aan de bodem blijven plakken.
  • Voeg 1 kopje bouillon toe, roer goed en laat het rustig pruttelen tot het meeste vocht verdampt is. Voeg opnieuw bouillon toe en ga zo door tot alle bouillon opgebruikt is.
  • De champignons, boter en kaas roer je door de risotto samen met het laatste deeltje bouillon. Kruid af met peper en zout.
  • De boter en kaas moeten gesmolten zijn.
  • Alle vocht moet verdampt zijn. Draai het vuur uit en laat de risotto nog 5 min rusten onder deksel, zodat de rijst mooi romig kan worden.
  • Werk af met verse peterselie.
  • Schep de risotto in kommetjes en schaaf er nog wat extra Parmezaanse kaaskrullen boven.
TIP:

Dit is een ideaal gerechtje voor als je gasten hebt. Ze zitten bij jou in de keuken en jij hoeft enkel af en toe in de risotto te roeren.
Ook lekker met verse oregano ipv peterselie.
Ik maak mijn groentenbouillon zelf. Niet zo moeilijk en je weet wat je er in gedaan hebt.
De granenmengeling voor deze risotto heb ik gekocht bij Carrefour. Je kan uiteraard ook gewoon arborio rijst (risotto rijst) gebruiken.

Reacties