Sweet Chili Udon noodles met groene asperges

Foto Cathy Van de Moortele
Japanse Udon noodles zijn tegenwoordig overal te koop. Gemaakt van water, bloem en zout en heel makkelijk te verwerken in de keuken. Ik heb hier altijd wel een paar pakjes gekookte Udon noodles liggen, voor die snel-klaar-hap. Je kan ze koud eten met bijvoorbeeld een pittige sesamdressing of in hete, gekruide bouillon met wat verse spinazie of paksoi. Maar ook in de wok doen ze het goed. Slurp ze naar binnen en waan je meteen in Japan. Dit recept is net goed voor 1 persoon.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 1 ui, gepeld en in 4 gesneden
  • 2 pijpajuintjes
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne rondjes gesneden
  • 1 groene seldersteel, in halve maantjes gesneden
  • 2 shii take champignons, van het steeltje ontdaan en in plakjes gesneden
  • 2 oesterzwammen, gescheurd
  • 5 groene asperges, in stukjes van 5 cm gesneden
  • 1 verpakking gekookte Udon noodles (200 gr)
  • sweet chili saus
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de wok en giet er wat neutrale olie in. Ik gebruik graag Isio4 of Mix4 olie, te koop bij Delhaize.
  • Snij het witte gedeelte van de pijpajuintjes diagonaal in stukken van 5 cm. Het groene gedeelte snij je zo fijn mogelijk.
  • Maak de stukken ui los van elkaar en doe ze in de wok met de witte deeltjes pijpajuin, wortelschijfjes en maantjes selder.
  • Roerbak deze groenten en schud je wok regelmatig op.
  • Voeg de 2 soorten champignons toe en roerbak ze mee.
  • Strooi de aspergestukjes over je wokgerecht en schep ze onder de andere ingrediĆ«nten.
  • Trek de gekookte noodles los (je kan ze ook even spoelen en laten uitlekken, maar dit is een snel-klaar-hap), gooi ze in de wok en werk af met sweet chili saus en het groene gedeelte van de pijpajuintjes.
  • Neem een flinke kom, vul die met de noodles en val aan.. met chopsticks.. (of vork, als het echt heel snel moet gaan).
TIP:

Je kan ook wat gemberpuree toevoegen of variƫren met de saus die je er bij serveert: zoetzure saus, black pepper stir fry, babi pangangsaus, ..
Je kan ook wat tofu of quornreepjes toevoegen.

Reacties