Citroencake met maanzaadjes

Foto Cathy Van de Moortele
Een gewone quatre quarts hebben we vast al allemaal eens gemaakt. Maar durf je ook eens buiten je comfort zone te gaan en iets compleet anders te proberen? Deze cake verdient eigenlijk een mooiere naam. Cake is te gewoon. Met het zoete aroma van de amandel en de juiste scherpte van de citroen, is deze cake te lekker om te laten staan. Na het bakken strijk je de cake in met glazuur - heel veel glazuur - dat je volledig in de cake laat trekken. Het zorgt voor een knapperig korstje en extra smeuïgheid (of "nes"heid, zoals ze dat in West-Vlaanderen zo mooi zeggen). Laat die oven maar al voorverwarmen... Ideaal voor de paasbrunch!

Wat hebben we nodig:
  • 225 gr patisseriebloem
  • 250 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 10 gr maanzaad
  • 180 ml melk
  • 140 ml neutrale olie
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 1 1/2 koffielepel amandel extract
  • 50 gr citroenzeste van Dr Oetker
  • 70 gr kristalsuiker
  • 30 ml vers citroensap
  • enkele druppels vanille extract
  • enkele druppels amandel extract
  • 1/2 eetlepel gesmolten boter
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een silicone cakevorm klaar op een ovenrooster.
  • Meng de bloem met de suiker, het zout, bakpoeder en de maanzaadjes in de Kenwood op lage snelheid.
  • Meng de melk met de olie, eieren, vanille, amandel en citroenzeste.
  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng. 
  • Klop het beslag 1 min op hoge snelheid en giet het dan in de silicone vorm.
  • Bak de cake 50 min of tot hij gaar is. Test met een saté prikker om te zien of er niets meer blijft kleven.
  • Bereid ondertussen het glazuur. Meng de suiker met het citroensap, het vanille extract en het amandel extract en de gesmolten boter. 
  • Van zodra de cake uit de oven komt, borstel je de bovenkant in met dit glazuur. Het zal heel veel lijken, maar het glazuur zal in de cake trekken.
  • Laat de cake zeker 20 min afkoelen in de vorm op een taartrooster.
  • Maak de cake voorzichtig los en laat hem helemaal afkoelen op een taartrooster.
TIP:

De citroenzeste van Dr Oetker vind ik voorlopig enkel bij Albert Heijn. Het staat er bij de bakproducten. Ik gebruik het vaak in desserts die om citroenzeste vragen. Onze dochters houden niet van verse citroenzeste in gebak of desserts, maar deze gesuikerde variant vinden ze wel heel erg lekker.

Reacties