Eggs Benedict, maar dan anders

Foto Eva Joos
Eggs Benedict zijn superlekker (en ook calorierijk). De laatste keer dat ik ze gegeten heb, was als ontbijt op het dakterras van een heel mooi hotel in Marrakech. Ik ben sowieso al gek op gepocheerde eitjes, vooral als het eiwit net gestold is en de dooier nog mooi lopend is.. Waarom eens geen Eggs Benedict op een andere manier? Het broodje vervangen we door een smakelijke portobello champignon en met spinazie en een champignonsaus erbij, kan deze versie zeker een topper worden.

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr gedroogde porcini champignons
  • 100 ml heet water
  • 2 eetlepels olie
  • 4 portobello champignons, steeltje eruit
  • peper en zout
  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • verse thijm, geritst van de steeltjes
  • peper en zout
  • 100 ml room
  • een handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • 300 gr (1 grote zak) verse spinazie, gestoomd en uitgelekt
  • 4 kakelverse eieren
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de gedroogde porcini 30 min weken in het hete water. 
  • Vet de portobello's in met olie. Kruid ze met peper en zout.
  • Leg de portobello's op een bakplaatje met de bolle kant naar boven en laat ze bakken tot ze gaar zijn. Die gaartijd kan variĆ«ren van 10 - 30 min, naargelang de grootte van de portobello's.
  • Haal de porcini uit het water en hak ze. Bewaar het weekwater voor de saus.
  • Laat de boter smelten in een hete pan. 
  • Voeg de porcini toe, samen met de sjalot, look, thijm. Kruid met peper en zout. 
  • Laat deze mengeling even fruiten.
  • Voeg het weekwater toe en verminder de warmte. Laat de saus een beetje inkoken.
  • Voeg de room en de kaas toe en laat de saus rustig indikken.
  • Breng een grote pot water aan de kook en hou het water dan net onder het kookpunt. 
  • Met de steel van een houten lepel, maak je een draaikolk in het water. Breek een ei in een glas en laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden. Haal het ei met een schuimspaan uit het water van zodra het eiwit gestold is. Laat het ei uitlekken op een propere handdoek. Herhaal dit proces met de andere eieren.
  • Voorzie per persoon 2 portobello's. Verdeel de spinazie over de portobello's, leg er een gepocheerd eitje op en schep de champignonsaus erover.
TIP:

Dit is een heerlijk brunch gerecht, maar kan ook een eenvoudige lunch zijn. Serveer er dan wat krokant brood en een slaatje bij.
Om eitjes deftig te kunnen pocheren, moeten ze echt heel vers zijn.

Reacties