Griekse bifteki

Foto Cathy Van de Moortele
Gehaktballetjes vind je wellicht in elk land terug. Iedere cultuur heeft een eigen recept: rundvlees, varkens- of lamsvlees of een combinatie van. Deze Griekse bifteki zullen bij ieder in de smaak vallen.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 teentjes look, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 koffielepel oregano
  • verse rozemarijn, fijngesnipperd
  • verse munt, fijngesnipperd
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 100 gr feta kaas, verkruimeld
  • peper en zout
  • olie
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het gehakt met de ui en de look.
  • Voeg de eitjes toe en bind met het paneermeel.
  • Kruid met de oregano, rozemarijn, munt en paprikapoeder.
  • Meng de kaas onder het vlees, tot je een homogene massa bekomt.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Stort het vlees op je werkblad en maak er een rechthoek van. Snij de rechthoek in horizontale repen en dan in verticale repen, zodat je gelijke vierkantjes bekomt. Maak balletjes van de vierkantjes, plat ze af tot mini hamburgertjes en leg ze op een bord.
  • Laat de bifteki opstijven in de koelkast.
  • Verhit een grote zware pan, type Creuset. Laat de olie heet worden en bruin de bifteki aan alle zijden. 
  • Lekker met tzatziki erbij, als aperitiefhapje of geserveerd met rijst.
TIP:

Je kan de balletjes ook makkelijk invriezen.
Je kan de bifteki ook een andere vorm geven, bv rechthoekig.

Reacties