Tomatensoep met balletjes

Foto Cathy Van de Moortele
Je hebt soms van die momenten, dat je heimwee hebt naar vroeger. Eerlijke, pure smaken en eenvoud. Dat is wat je vindt in deze kom tomatensoep met balletjes, met veeeel balletjes. Gewoon, uit nostalgie..

Wat hebben we nodig:
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 grote wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 4 stelen witte selder, in fijne brunoise gesneden
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes, met sap
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 l kippenbouillon, heet (liefst verse bouillon)
  • 1 tak thijm
  • 1 laurierblaadje
  • peper en zout
  • 300 gr gehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Doe de ui met de wortel, selder, tomatenblokjes en tomatenpuree in een grote kom.
  • Overgiet met de hete bouillon.
  • Verrijk de soep met de thijm en de laurier en kruid met peper en zout.
  • Laat de soep garen. Verwijder thijm en laurier en mix de soep glad.
  • Ondertussen maak je het gehakt op met het ei en het paneermeel. Kruid goed af met peper en zout. Rol kleine balletjes van het gehakt en laat ze nog even opkoken in de gemixte soep.
  • Werk af met vers gesnipperde peterselie.
  • Serveer de soep in grote kommen. Lekker met een knapperig vers pistoleetje en een lik goeie boter.
TIP:

Door het toevoegen van hete bouillon, verkort je de gaartijd van je soep.
Wil je jouw soep extra glad? Mix ze dan niet met de staafmixer, maar in de blender. Je zal dit in deeltjes moeten doen en zorg ervoor dat je de beker niet te vol doet.
Wil je het graag wat rustieker? Mix de soep dan helemaal niet.
Vergeet niet om de laurier en thijm te verwijderen voor je de soep mixt.
Laat de balletjes weg en werk de soep af met wat room.

Reacties