Espresso chocolade koekjes

Foto Eva Joos
Deze koekjes zijn echt zalig. Zet een kopje van jouw favoriete Nespresso - heb je die met chocoladesmaak al geproefd - en geniet van je zelfgebakken koekjes...

Wat hebben we nodig:
  • 140 gr patisseriebloem
  • 60 gr pure cacao
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • snuifje zout
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr kristalsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 1 eetlepel instant koffiepoeder
  • 225 gr melkchocolade van Côte d'Or, waarvan de helft gesmolten en de andere helft grof gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de bloem met het cacaopoeder, het bakpoeder en het zout.
  • Mix de boter met de suiker tot een licht gekleurde, luchtige massa.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix goed na elke toevoeging. Roer de vanille onder het beslag.
  • Los de koffie op in de warme, gesmolten chocolade en mix dit door het botermengsel.
  • Mix de bloem voorzichtig door de chocolade tot alles net gemengd is.
  • Spatel de stukjes chocolade door het beslag.
  • Schep 12 hoopjes beslag op de bakplaat. Leg de hoopjes niet te dicht bij elkaar, want de koekjes lopen een beetje uit.
  • Bak de koekjes 18 - 20 min of tot de randjes mooi droog zijn. De rest van het koekje moet nog zacht aanvoelen. Laat ze even afkoelen op de bakplaat.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een taartrooster.  De koekjes worden harder als ze afkoelen.
TIP:

Je kan ook chocolate chips gebruiken ipv stukjes chocolade.
Dit zijn echt grote koeken: diameter 8 cm na het bakken. Je kan ze uiteraard ook kleiner maken. Bak ze dan iets minder lang.
Bak de koekjes niet langer dan nodig. Ze moeten nog een beetje zacht zijn.
Ik gebruik een cookie scoop om deze koekjes te maken, zodat ze allemaal even groot zijn. 

Reacties