Zwarte Woud muffins

Je kent vast wel de klassieke Zwarte Woud taart. Malse chocoladecake met laagjes slagroom en kriekjes er tussen. Afgewerkt met slagroom en chocoladeschilfers en nog meer krieken. Ik vond het tijd om eens een muffin versie te maken van deze gekende taart. En geloof me vrij: er zijn een paar pogingen aan vooraf gegaan vooraleer ik het ultieme recept had: lekker mals en zacht, met net genoeg krieken en chocolade...

Wat hebben we nodig:
  • 145 gr zelfrijzende bloem
  • 125 gr kristalsuiker
  • 15 gr pure cacao
  • 5 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 100 gr zure room
  • 60 ml melk
  • 40 ml olie
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 gr krieken, ontpit + 6 extra
  • 85 gr chocolate chips
  • 300 ml slagroom
  • 30 gr bloemsuiker
  • 1 reep donkere chocolade
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed je muffinvorm met 6 papieren vormpjes.
  • Meng de bloem met de suiker, de cacao, het bakpoeder en het zout. Gebruik hiervoor een garde, waardoor je droge ingrediënten meteen ook gezeefd zijn.
  • In een andere kom klop je de zure room met de melk, olie en het ei.
  • Giet de natte ingrediënten bij de droge en meng tot een homogeen beslag.
  • Spatel de krieken en de chocolate chips door het beslag en verdeel dit over de 6 vormpjes. Zorg dat elk vormpje evenveel beslag heeft.
  • Bak de muffins 20 - 25 min of tot ze gaar zijn.
  • Laat de muffins 5 min afkoelen in de vorm op een taartrooster. Haal ze dan uit de vorm en laat ze helemaal afkoelen.
  • Klop de slagroom deels op. 
  • Voeg de bloemsuiker toe en klop verder op tot de slagroom dik genoeg is. 
  • Werk de muffins af met een toef slagroom. 
  • Rasp wat chocolade over de slagroom (je kan hiervoor een fijnschiller gebruiken) en versier met een kriek.
TIP:

Bewaar de muffins in een afgesloten doos op kamertemperatuur. Versier ze pas met slagroom op het moment dat je ze wilt opdienen.
Zorg dat je zeker bent dat er geen pitten meer in de krieken zitten.

Reacties