Ovenschotel kalkoen met ham

Het gebeurt wel eens dat ik op zondag een groot stuk kalkoengebraad klaar maak en daar best nog wat van over heb. De volgende dag kan je de restjes kalkoen makkelijk verwerken in een ovenschotel, die je afdekt met aardappelpuree.

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 275 ml room
  • 100 ml bouillon
  • 1 bakje Parijse champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel verse dragon
  • 500 gr gare kalkoen, in blokjes gesneden
  • 2 dikke sneden ham, in blokjes gesneden
  • 1 kg aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • klontje boter
  • 1 eierdooier
  • 3 eetlepels melk
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt wat vetstof in een grote pan. Fruit het uitje glazig.
  • Voeg de room en de bouillon toe en laat de saus even indikken. Kruid af met peper en zout.
  • Bak de champignonnekes bruin in een ander pannetje, met een klein beetje boter. Kruid ze met peper en zout.
  • De dragon snipper je fijn en doe je bij de champignons. Doe de champignons, kalkoen en ham bij de saus en roer alles mooi door elkaar.
  • Kook de aardappelen gaar. Giet ze af en stamp ze tot puree. 
  • Voeg de boter, eierdooier en melk toe en meng alles tot een romige puree.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Doe het vleesmengsel in de ovenschaal. 
  • Schep de puree er boven op en maak de bovenkant glad met een lange spatel.
  • Bak de ovenschotel 20 - 30 min tot de puree een korstje gekregen heeft en de vulling heet is.
TIP:

Je kan ook restjes kip gebruiken.
Voeg eens wat diepvrieserwtjes toe aan de vleessaus.

Reacties