Filippijnse wontons in heerlijke soep

Foto Cathy Van de Moortele
Steeds opnieuw vind ik nieuwe recepten om uit te proberen. Heel bijzonder toch, dat elk deel van de wereld zijn eigen voorkeuren en producten heeft. Totaal andere zaken dan wat wij gewend zijn. Door die wereldkeuken in je eigen huis binnen te brengen, ben je toch elke keer weer een beetje op reis...

Wat hebben we nodig:
  • 1 pakje wontonvelletjes, ontdooid en goed afgedekt
  • 500 gr gehakt
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 4 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 wortels, geschraapt en fijngehakt
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne rondjes gesneden
  • 4 stelen selder, in fijne brunoise gesneden
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • peper en zout
  • 2 koffielepels sesamolie
  • 1 eetlepel olie
  • 1.4 l kippenbouillon
  • 50 ml geëvaporeerde melk
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijn gesnipperd
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het gehakt met de ui (hou 1 eetlepel ui apart voor de soep), look (hou wat look apart voor de soep), fijngehakte wortel, 2/3 van de selder (de rest gaat in de soep), pijpajuin en het ei.
  • Kruid met peper en zout. Kook een klein balletje van dit mengsel in water en kijk of de kruiding goed zit.
  • Voeg de helft van de sesamolie toe en meng nog een laatste keer.
  • Leg een wontonvelletje voor je en schep er een koffielepel vulling op. Vouw de wonton dicht en nijp de randjes mooi samen. Leg de wontons op een licht ingevet bakblik en dek af met plastic folie. 
  • Voor de soep, sauteren we eerst de look met de uien en selder in wat olie. Voeg de bouillon en de wortelschijfjes toe en laat de soep 15 min zachtjes pruttelen.
  • Voeg voorzichtig de wontons toe en zorg dat ze elkaar niet raken. Laat de soep nog 20 min zachtjes verder pruttelen.
  • Voeg de geëvaporeerde melk en de rest van de sesamolie toe. Roer voorzichtig, zodat je de wontons niet breekt.
  • Strooi de pijpajuintjes en de peterselie over de soep en dien heet op.
TIP:

Dek de wontonvelletjes af met een vochtige handdoek van zodra je ze uit de verpakking haalt. Opgedroogde wontons kan je niet meer verwerken.
Teveel wontonvelletjes laten ontdooien? Je mag ze gewoon weer invriezen, omdat wontonvelletjes alleen maar water en bloem bevatten.
Het oorspronkelijke recept spreekt over 1 volledige bol knoflook. Voor mij is 4 tenen ruim voldoende. Wil je meer? Laat je maar gaan!
Geëvaporeerde melk lijkt een beetje op de kleine doosjes koffiemelk die je soms in de tea room krijgt. Niet meer weggooien dus, want een heel blik opentrekken voor 50 ml, is zonde.

Reacties

Ellen zei…
Klinkt lekker, gaat op het "te maken"-lijstje!
Unknown zei…
Kun je daar ook de oogst imker velletjes voor gebruiken?
Wat bedoel je precies Dany, met oogst imker velletjes?
Unknown zei…
Ik bedoelde potsticker velletjes.
Ja uiteraard! Ze zijn gewoon anders van vorm, maar voor de rest even bruikbaar.