Gehaktballetjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 750 gr gemengd gehakt
- een flinke hand verse peterselie, fijngesnipperd
- 1 ei
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 30 gr paneermeel
- peper en zout
- nootmuskaat
- 2 l kippenbouillon
- 50 gr vetstof
- 50 gr vloeiende bloem
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 500 ml bouillon
- thijm naar smaak
- 1 laurierblaadje
- scheutje Worcestershiresaus
- peper en zout
- Meng het gehakt met de peterselie, het ei, de uisnippertjes en het paneermeel. Gebruik hiervoor je handen.
- Kruid met peper en zout en verse nootmuskaat.
- Maak je handen een beetje vochtig met wat water en vorm 30 balletjes die zo groot zijn als een pingpong bal.
- Breng de bouillon aan de kook en verminder het vuur, zodat de bouillon net niet meer kookt.
- Pocheer de balletjes in de bouillon tot ze komen boven drijven.
- Schep de balletjes uit de bouillon en hou ze warm.
- Verwarm de boter en strooi er de bloem over wanneer ze helemaal gesmolten is. Roer goed tot een roux en laat de bloem even "meebakken".
- Meng de tomatenpuree door de roux en laat die ook even meegaren.
- Overgiet de roux met de bouillon en breng de saus aan de kook. Laat ze mooi indikken.
- Kruid met thijm en laurier, Worcestershiresaus, peper en zout.
- Dompel de balletjes onder in de saus, zet die op een laag vuurtje en laat ze nog even meegaren.
Lekker met krokant gebakken champignonnekes en aardappelpuree.
Als je de tijd vindt, fruit de uitjes dan eerst aan in boter, tot ze mooi zacht en bruin zijn. Dat geeft nog extra smaak aan de balletjes.
Reacties