Chana Masala

Foto Cathy Van de Moortele
Deze curry van kikkererwten kent zijn oorsprong in India en Pakistan. Het is een vegetarische curry, boordevol smaak. Eet dit gerecht met vers gebakken chapati broodjes of met pappadums of gewoon met rijst. Zuig de saus op en waan je in het verre Pakistan..
Dit gerecht is een maaltijd op zich. Vegetarisch, boordevol waardevolle proteïnen en vezels.

Wat hebben we nodig:
  • 5 eetlepels kokosolie
  • 2 grote uien, gepeld en fijngesnipperd
  • snuifje zout
  • 3 tenen look, gepeld en geperst
  • 1 stuk gember, geschild en fijngesnipperd
  • 2 groene chilipepertjes, ontpit en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel korianderzaadjes, geplet in de vijzel
  • 1 koffielepel komijnzaadjes, geplet in de vijzel
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 1 snuifje kurkuma
  • 1 snuifje chilipoeder
  • 3 grote tomaten, ontpit en in brunoise gesneden
  • snuif zout
  • 2 grote blikken kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • scheutje water
  • het sap van 1 citroen
  • vers gesnipperde koriander of peterselie
  • 1 potje Griekse yoghurt
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de kokosolie in je Creuset. Laat de olie warm worden. Van zodra het kokosvet gesmolten is, voeg je de uien toe en daarna het zout. Fruit de uien glazig op een laag vuurtje, gedurende 30 min! Wij zijn deze kooktijden niet gewoon, maar de uien zullen enkel zo hun bijzondere smaak krijgen. Roer regelmatig zodat de uien niet aanbakken, maar goudkleurig en zacht worden.
  • Voeg de look, gember en chilipepertje toe. Roer ze goed door de uien, zodat ze ook wat olie kunnen opnemen.
  • Bak de kruiden mee zodat ze hun smaak zo veel mogelijk kunnen vrijgeven. Je keuken zal heerlijk geuren. 
  • Voeg de brunoise van tomaat toe. Laat de tomaten meestoven, gedurende zo'n 10 min. Je mag de warmte hiervoor wat hoger zetten. Kruid met zout.
  • Van zodra de tomaten zacht zijn, voeg je de kikkererwten toe, samen met een scheutje water.
  • Breng de chana masala aan de kook en laat het gerecht dan verder sudderen op een heel laag pitje. Zet het deksel een beetje schuin op de pot. 
  • Het zal zo'n 20 min duren eer het meeste vocht uitgekookt is. Roer af en toe, zodat er niets aanbakt.
  • Doe het citroensap bij de kikkererwten. 
  • Net voor het serveren strooi je de koriander over de chana masala. Zet de yoghurt in een mooi kommetje op tafel, zodat iedereen zichzelf kan bedienen.
TIP:

In plaats van de olie, kan je de uien ook garen in een beetje bouillon. Het maakt het gerecht minder calorierijk, maar de smaak zal niet dezelfde zijn.
Zelf je gedroogde kikkererwten weken en koken, zal je gerecht nog beter maken. Kikkererwten uit blik zijn zeker een goede tweede optie. Niet hetzelfde, maar alleszins makkelijker en sneller.
Gebruik eens kokosmelk ipv yoghurt.
Hoeft die pit niet voor jou? Laat het chili pepertje dan weg.

Reacties