Konijn met... abrikozen??

Foto Cathy Van de Moortele
Mijn voorraadkast is altijd gevuld, zodat ik op elk moment van de dag iets lekkers kan klaarmaken. Mijn verbazing was groot, toen ik mijn voorraadje gedroogde pruimen bovenhaalde. Nog nooit eerder had ik zoiets vies gezien: vol met wormpjes en "zagemeel". Niet leuk dus... Zeker niet omdat het konijn al aan het pruttelen was en het maandagmorgen (lees: geen enkele winkel open in Kaprijke) was. Ik voelde me dan ook genoodzaakt om de pruimen te vervangen door ander gedroogd fruit: abrikozen dus. Leek me wel een goeie combi en dat is het ook gebleken. Dus voor de zuurpruimen: volgende keer abrikozen!

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • boter
  • 1 konijn, in stukken gesneden (met niertjes, kop,..)
  • 2 eetlepels bloem, gekruid met peper en zout
  • 2 grote uien, gepeld en grof gesneden
  • 1 eetlepel donkerbruine suiker
  • 1 grote fles Piedboeuf donker tafelbier
  • 1 scheut azijn
  • 1 kruidentuiltje
  • 200 gr gedroogde abrikozen, versnipperd
  • 1 snede wit brood, besmeerd met mosterd
Hoe gaan we te werk:
  • Zet je Creuset op het vuur en laat die goed heet worden. Voeg olie en boter toe.
  • Droog het konijn goed af en wikkel het door bloem. Dit zal zorgen voor een lekker korstje en het zal helpen om je saus te binden. Schud overtollige bloem af (dat zou alleen maar verbranden anders).
  • Bak de stukken konijn (indien teveel vlees voor je Creuset, in 2x) aan beide zijden aan en hou ze warm op een bord onder folie.
  • Fruit de uien aan en bestrooi ze met de bruine suiker.
  • Leg het konijn terug in de pot en overgiet alles met het bruine bier. Piedboeuf blijft mijn favoriet in dit recept (misschien ook omdat ik gewoon nooit ander bier in huis heb?). Voeg ook een scheut azijn toe, om de zoetigheid wat te temperen en het vlees beter te doen garen.
  • Voeg het kruidentuiltje toe, met de abrikozensnippers.
  • Leg de boterham met mosterd er van boven op en breng het gerecht aan de kook.
  • Dek de pot af, maar laat het deksel er een beetje schuin op staan. Verminder de warmte en laat het konijn lekker pruttelen tot het gaar is. 
  • Verwijder het kruidentuiltje en de konijnenkop. 
  • Serveer met gekookte aardappelen en verse appelmoes. Feest!
TIP:

Toch liever pruimen? Geen enkel probleem!
Laat het konijn zacht worden, maar ook weer niet te zacht. Het hoeft geen ragout te worden (ik spreek uit ervaring).

Reacties