Linzen

Linzen zijn heel voedzaam en een goeie bron van proteïnen. In de Indiase keuken zijn linzen of dal niet meer weg te denken. Nog niet helemaal ingeburgerd in onze contreien en ik weet niet echt waarom. Linzen zijn best wel lekker. Misschien zitten we nog een beetje vast in "wat de boer niet kent, eet hij niet"? Zorg dat je genoeg kruidt en look gebruikt en dan komt het zeker goed. Dit is niet bepaald een Indiaas recept, maar mijn eigen home version...

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel geklaarde boter (ghee)
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 stukje gember, geschild en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 eetlepel mosterdzaadjes
  • 1 blik linzen, gespoeld en uitgelekt
  • 1 grote tomaat, ontpit en in reepjes gesneden
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • peper en zout
  • beetje water
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de ghee in een steelpan.
  • Fruit het sjalotje aan met de look en de gember. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat alles zacht worden. 
  • Kruid met de garam masala, kurkuma en mosterdzaad. Roer goed, zodat de kruiden hun aroma kunnen afgeven.
  • Voeg de linzen en de tomaat toe.
  • Warm alles goed door. De linzen en de tomaten zullen wegsmelten tot één geheel.
  • Moest het gerecht te droog worden, voeg dan wat water toe.
  • Werk af met veel peterselie. Kruid met peper en zout.
TIP:

Lekker met chapati's en rijst.
Je kan ook gedroogde linzen gebruiken. Dan moet je wel meer vocht toevoegen. Linzen komen in allerlei kleuren en smaken.

Reacties