Zijdezachte cheesecake met een kick

Foto Eva Joos
We zijn er nog nooit in geslaagd om een stuk cheesecake te bemachtigen in de Cheesecake Factory, maar we geven niet op. Volgende zomer gaan we terug naar Florida en dan wagen we nog eens onze kans. Voor nu zullen we het moeten doen met home made cheesecake. Laat je niet afschrikken door de lijst ingrediënten: veel benodigdheden komen verschillende keren terug. Ik kan je verzekeren, dat dit recept het beste recept voor cheesecake ooit is. Of zoiets.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr bloemsuiker
  • 200 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr patisseriebloem
  • 1 ei
  • 25 gr boter om de springvorm mee in te vetten
  • 3 Granny Smith appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • klontje boter
  • 25 gr bloemsuiker
  • scheutje Calvados
  • 1 eetlepel abrikozenconfituur
  • 4 eiwitten
  • 80 gr kristalsuiker
  • 80 gr kristalsuiker
  • 250 gr Philadelphia (light) roomkaas natuur
  • 250 gr volle platte kaas
  • 4 eierdooiers
  • 100 gr boter, gesmolten en afgekoeld
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloemsuiker met de boter, bloem en ei in een mengkom. Kneed met koele handen alle ingrediënten snel tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Vet de bodem van een gemiddelde springvorm in met de boter en zet de bodem aan de kant, met de ring er rond.
  • Snij de appels in partjes. Zet een pan op het vuur en bak de appeltjes aan alle zijden.
  • Bestrooi de appels met bloemsuiker en bevochtig ze met de Calvados. Kantel de pan een beetje, zodat de vlam de alcohol kan laten verdampen (geen afzuigkap aanzetten!).
  • Laat de confituur smelten over de appeltjes. Zet de appels van het vuur eens ze zacht zijn, zonder dat je moes bekomt. Je moet echt nog stukken appel kunnen zien. Laat de appeltjes volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 130°C.
  • Nu gaan we de vulling maken.
  • Klop de eiwitten half op. Voeg 80 gr suiker toe en klop ze tot stevige pieken.
  • Doe de andere 80 gr suiker samen met de Philadelphia en de platte kaas in de keukenrobot. Mix glad.
  • Voeg de eierdooiers en de boter toe en mix opnieuw tot je een superglad mengsel bekomt.
  • Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag.
  • Haal het deeg uit de koelkast en gooi de plastic folie weg.
  • Rol het deeg uit tot 3 cm dikte, op een met bloem bestoven werkblad.
  • Zet de ring van de springvorm op het deeg, om zo de bodem uit te steken.
  • Rol de zijkant van de vorm over het deeg. Je bekomt een lange reep deeg. Rol die voorzichtig op en rol ze weer uit tegen de binnenkant van de springvorm. 
  • Leg nu de deegbodem in de springvorm en zorg dat de naden van zij- en onderkant goed aansluiten.
  • Giet de kaasvulling in de vorm.
  • Bak de cheesecake 1u en verhoog de warmte dan tot 140°C. Bak de cheesecake nu nog zeker 30 min of tot de korst een mooi kleurtje krijgt. Als dat betekent dat de taart er nog wat langer in moet, dan doe je dat. 
  • Laat de taart helemaal afkoelen op een taartrooster. Verwijder de springvorm en werk de taart af met de appeltjes.
  • Geniet!
TIP:

De abrikozenconfituur zorgt voor een mooie glans op je appeltjes.
Bewaar de cheesecake in de koelkast. Ga niet te vaak kijken, of ze is op voor je het door hebt.
Kies geen appels die snel zacht worden, of je kan geen partjes appels op je cheesecake schikken. Persoonlijk hou ik meest van Granny Smith op cheesecake, omdat het scherpe van de appel complementeert met het zoete van de taart zelf.
Wat citroenzeste in de vulling zou het zeker ook goed doen.
Restjes deeg rol je uit. Met koekjesvormen kan je alle kanten op. Bak de koekjes in een warme oven.

Reacties