Worstjes uit Puglia

Foto Cathy Van de Moortele
Ik ben gek op Rick Stein, de Britse TV-kok met al zijn charmes en supersappig accent. De manier waarop hij zijn gerechten voorstelt en hoe hij vol liefde praat over de producten die hij gebruikt, spoort je aan om zelf achter het fornuis te gaan staan. De aflevering over Puglia heb ik verschillende keren gezien en elke keer opnieuw moest ik denken aan onze uitwisselingsstudente Ilaria. Ila, je zou genoten hebben van deze worstjes met aardappelen uit jouw regio.. Mangia bene!

Wat hebben we nodig:
  • 4 eetlepels olie
  • 6 Italiaanse worstjes
  • 2 uien, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • 2 teentjes look, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • 4 aardappelen, geschild en in partjes gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 bakje peterselie, gesnipperd
  • peper en zout
  • een flinke scheut citroensap
  • 120 ml water, warm
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet je Creuset op het fornuis en verhit hem.
  • Laat 1 eetlepel olie warm worden en bak de worstjes aan alle zijden goudbruin.
  • Haal de worstjes uit de pan, voeg opnieuw een lepel olie toe en fruit de uien en look.
  • Voeg nog een lepel olie toe en schep alles goed om.
  • Voeg de aardappelen toe en laat ze even meebakken.
  • De worstjes mogen er ook weer bij, samen met de laurierblaadjes en de helft van de peterselie.
  • Kruid met peper en zout en het citroensap.
  • Voeg de 4e lepel olie toe, samen met het water en zet de Creuset gedurende 40 min in de oven, of tot de aardappelen gaar zijn.
  • Bestrooi het gerecht met de rest van de peterselie en dien meteen op.
TIP:

Je kan ook wat zeste van citroen toevoegen.
Een glaasje Italiaanse wijn, wat krokant ciabatta brood en goed gezelschap. Meer moet dat niet zijn.
Geen Italiaanse traiteur in je buurt? Voeg dan wat venkelzaadjes toe aan de olie voor de typische smaak.

Reacties