Bakewell Taart

Foto Cathy Van de Moortele
Kan je nu een mooiere naam bedenken voor een taart? Deze klassieke amandeltaart met frambozenconfituur komt oorspronkelijk uit Engeland en wordt graag geserveerd met een kop hete thee. Koffie is net zo lekker bij deze traktatie. Je zal blij zijn met het resultaat.

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr patisseriebloem, gezeefd
  • 85 gr boter, koud en in blokjes gesneden
  • snuifje zout
  • 2 - 3 eetlepels koud water
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • 3 eetlepels frambozenconfituur, opgewarmd
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr kristalsuiker
  • 3 eieren + 1 eierdooier, losgeklopt
  • 150 gr amandelpoeder
  • zeste van 1 citroen
  • 2 eetlepels amandelschilfers
  • 80 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 2 1/2 koffielepels koud water
  • enkele druppels citroensap
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het deeg.
  • Wrijf de boter met de bloem door je handen tot je "zand" bekomt.
  • Voeg het zout toe en meng alles door elkaar.
  • Voeg het water lepel per lepel toe tot je een samenhangend deeg bekomt.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 15 - 30 min rusten in de koelkast zodat het koud en stevig wordt.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Rol het deeg uit en bekleed er een grote, geribbelde taartvorm mee. Prik de taartbodem in en zet de vorm nog 5 min in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet zal krimpen in de oven.
  • Verfrommel een vel bakpapier en vouw het weer open. Leg het bakpapier op het deeg en giet er bakparels op. Bak de taart 15 min blind op 170°C.
  • Verwijder het bakpapier en de bakparels.
  • Bestrijk de taartbodem met losgeklopt eiwit en zet ze nog 5 min in de oven.
  • Smeer de confituur voorzichtig op de taartbodem.
  • Maak nu de vulling.
  • Klop de boter romig met de suiker.
  • Voeg de eieren één voor één toe.
  • Mix alles samen.
  • Voeg het amandelpoeder en de citroenzeste toe en mix door het beslag.
  • Giet het beslag in de taartvorm. Strijk de bovenkant effen en bak de taart 20 min op 170°C.
  • Strooi de amandelschilfers over de taart en bak ze af in 20 min.
  • Meng de bloemsuiker met het koude water. Leng aan met enkele druppels citroensap tot het glazuur de juiste consistentie heeft.
  • Doe het glazuur in een klein spuitzakje. Spuit strepen glazuur over de taart, van zodra ze uit de oven is. Het glazuur helpt om de amandelschilfertjes mooi op hun plaats te houden.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm.
  • Keer de taart om en zet ze op een mooie taartschotel.
TIP:

Andere manier: Strooi de amandelschilfers niet over de taart. Bestrijk de gebakken taart met suikerglazuur en strooi daar dan de (getoaste) amandeltjes over.

Reacties