Chocoladebavarois met vlindertjes

Het gebeurt heel zelden dat ik een recept klakkeloos volg of overneem, zonder er mijn eigen toets aan te geven. Maar eerlijk gezegd: deze topper van Edith Van Dingenen hoeft geen aanpassingen. Het recept is af. Heel normaal dus, dat ze hiermee de Bakmatch gewonnen heeft. Proficiat!

Wat hebben we nodig:
  • 6 blaadjes gelatine
  • 5 eieren
  • 75 gr kristalsuiker
  • 75 gr vanillesuiker
  • 1 1/2 koffielepel oploskoffie
  • 150 gr pure chocolade, gehakt
  • 750 ml room, 40%
  • 150 gr dentelle koekjes
  • 20 gr boter, gesmolten
  • slagroom
  • chocolade decoratie
  • verse framboosjes
  • enkele blaadjes verse munt
Hoe gaan we te werk:
  • Week de gelatine in een bakje met koud water.
  • Splits de eieren.
  • Klop de dooiers op in de Kenwood, tot ze licht van kleur en luchtig zijn.
  • Klop de eiwitten deels op en voeg dan geleidelijk aan de kristalsuiker en de vanillesuiker toe. Klop verder tot sneeuw.
  • Los de oploskoffie op in een beetje heet water.
  • Knijp de gelatine uit, laat ze even drogen op een keukenhanddoek en los ze dan al roerend op in de hete koffie. Laat het mengsel lichtjes afkoelen.
  • Smelt de chocolade in de microgolf op lage kracht.
  • Meng de dooiers met de koffie, eiwitten en gesmolten chocolade door elkaar met een spatel. Meng niet te hard.
  • Klop de slagroom op en spatel hem door het beslag.
  • Stamp de koekjes fijn in de vijzel. Meng ze met de gesmolten boter en verdeel deze kruimels in de springvorm (zonder bodem) op een plaat.
  • Giet de bavarois op de koekjesbodem en laat alles opstijven in de koelkast.
  • Werk af met toefjes slagroom, chocolade decoratie, verse frambozen en munt.
TIP:

Maak zelf je chocolade decoratie.

Reacties