Appelmousse

Jaja, deze keer een mousse en geen moes van appeltjes. Een heel oud recept, vanuit de 17e eeuw, maar niets mis mee en berelekker!

Wat hebben we nodig:
  • 750 gr appelmoes appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • 80 gr kristalsuiker
  • het sap van 1 citroen
  • de schil van 1 citroen (onbespoten)
  • 2 eiwitten 
  • 80 ml slagroom
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de appels in stukjes en doe ze in een ruime pan met 60 gr van de suiker.
  • Voeg de citroenschil en het citroensap toe.
  • Laat de appeltjes garen op een zacht vuurtje onder deksel. 
  • Haal het deksel weg en laat de appelmoes nog even verder pruttelen tot het meeste sap verdampt is.
  • Gooi de schil weg en pureer de appelmoes in de blender.
  • Klop de eiwitten lichtjes op. Voeg de resterende suiker toe en klop verder op tot sneeuw.
  • Klop de slagroom redelijk stijf.
  • Spatel de meringue en de room voorzichtig door de afgekoelde appelmoes. 
  • Verdeel deze appelmousse over hoge glazen en zet ze afgedekt weg in de koelkast.
TIP:

Dit soort dessert zijn ideaal voor een afsluiter van een etentje: licht en luchtig en je kan ze op voorhand klaarmaken.
Gooi nooit eiwitten weg. Vries ze in. Je kan ze later makkelijk ontdooien en hergebruiken.

Reacties