Verrassende speculoos

Foto Lana Joos
Als inwoner van Kaprijke, ben ik heel fier op onze Lotus Speculoos. Van zodra we de fabriek passeren, geniet je van het zalige aroma van vers gebakken speculoos. Op reis in Corfu kregen we in een verlaten bergdorpje zelfs een Lotus speculoosje bij de koffie.
Dit recept is een toppertje voor de feestdagen. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en je kan het dessert op voorhand klaar maken. Zorg voor decoratiepotjes met deksel (bijvoorbeeld de Decotorens van Tupperware) en je hebt er geen omkijken meer naar.

Wat hebben we nodig:
  • 15 speculoosjes
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel suiker
  • 250 gr philadelphia light, op kamertemperatuur
  • 2 regels BLOC chocolade, grof gehakt
  • 15 speculoosjes
  • opgeklopte slagroom
  • crumble van speculoos (te koop in de supermarkt)
Hoe gaan we te werk:
  • Maal 15 speculoosjes tot een fijn poeder.
  • Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf.
  • Klop de eierdooiers samen met de suiker tot een ruban.
  • Meng de ruban met de philadelphia tot een homogeen mengsel.
  • Voeg het speculoospoeder toe en roer alles door elkaar.
  • Spatel de eiwitten door de speculoosmousse.
  • Smelt de chocolade in de microgolf op laag wattage en roer goed door.
  • Maal de resterende koekjes tot fijne kruimels en verdeel de kruimels over de vormpjes.
  • Schep op de kruimels de speculoosmousse.
  • Giet over de speculoosmousse een dunne spiegel gesmolten chocolade.
  • Dek af en zet koel weg om op te stijven. 
  • Ontvorm de potjes.
  • Werk af met een toefje slagroom en crumble van speculoos.
TIP:

Je kan ook mascarpone gebruiken ipv Philadelphia (light).
Werk af met "gouden" kristalsuiker (te koop bij de bakproducten in de supermarkt)

Reacties