Pittige wontons
Wontons worden hier wel vaker gemaakt en gegeten. Vooral door mezelf dan. Ik ben gewoon gek op deze lichte lunch, vaak geserveerd in verse kippenbouillon. Je krijgt er warm van en de heerlijke smaken geven je zo'n goed gevoel, dat je steeds opnieuw naar wontons grijpt.
Normaal gezien koop ik de wonton velletjes in de Aziatische winkel. In Kaprijke hebben we 1 supermarkt en een buurtwinkeltje. Niets Aziatisch dus. Wat betekent dat ik speciaal naar Gent of Antwerpen moet rijden, wil ik (diepvries) wonton velletjes in huis halen. Dat is nu verleden tijd! Want wonton velletjes kan je ook gewoon zelf maken. Hoe kon ik dat nu niet weten?
Wat hebben we nodig:
Bij Oil & Vinegar hebben ze leuke ravioli vormpjes. Of ga eens langs bij Dille & Kamille.
Normaal gezien koop ik de wonton velletjes in de Aziatische winkel. In Kaprijke hebben we 1 supermarkt en een buurtwinkeltje. Niets Aziatisch dus. Wat betekent dat ik speciaal naar Gent of Antwerpen moet rijden, wil ik (diepvries) wonton velletjes in huis halen. Dat is nu verleden tijd! Want wonton velletjes kan je ook gewoon zelf maken. Hoe kon ik dat nu niet weten?
Wat hebben we nodig:
- 250 gr bloem
- 1 ei
- 90 ml water
- 300 gr gemengd gehakt
- verse peterselie, fijngesnipperd
- 1 ei
- peper en zout
- een scheutje getoaste sesamolie
- 50 ml water
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 400 ml kippenbouillon, heet
- 2 eetlepels chili olie (ga eens langs bij Oil & Vinegar)
- 1 koffielepel getoaste sesamolie
- 2 koffielepels kristalsuiker
- Meng de bloem met het ei en het water in de keukenrobot tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half uurtje rusten.
- Verdeel het deeg in 3 delen en rol het met de pastamachine zo dun mogelijk uit.
- Snij gelijke vierkantjes van het deeg (7 x 7 cm is een mooi formaatje) en bestuif elk lapje deeg met aardappelbloem zodat ze niet aan elkaar kleven.
- Meng het gehakt met de peterselie, het ei en het water. Kruid met peper en zout.
- Voeg de sesamolie (en indien nodig het water) toe tot je een lekkere vulling bekomt.
- Schep een hoopje vulling op een wonton velletje. Met je vinger maak je de randjes een beetje nat.
- Nijp de wontons dicht en leg ze op een bakplaat die je bestrooid hebt met wat aardappelbloem.
- Vries de wontons meteen in of kook ze in gezouten water tot ze komen bovendrijven.
- Serveer de wontons in hete bouillon of met een zalige chilisaus.
- Voor de chilisaus, meng je de twee soorten sojasaus met de bouillon. Voeg de chili olie en de sesamolie toe en doe er de suiker bij. Giet de warme saus in een kommetje en leg er de gekookte wontons in.
- Wontons eet je uiteraard met chopsticks! Maar dat wist je al. Duh!
Bij Oil & Vinegar hebben ze leuke ravioli vormpjes. Of ga eens langs bij Dille & Kamille.
Reacties