Olijventapenade

Lekkers zomers en zuiders: tapenade van olijven. Te serveren met crackers, bruschetta, grissini of Italiaanse ciappa, of je maakt er meteen een volledig aperitiefhapje van, door de tapenade als vulling te gebruiken in bladerdeeg.
Foto Eva Joos

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr gemengde olijven, ontpit en uitgelekt
  • 1 koffielepel ansjovispasta
  • 1 teen look, gepeld
  • 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
  • 3 blaadjes basilicum
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
  • 2 eetlepels olie
Hoe gaan we te werk:
  • Hak de olijven zo fijn mogelijk.
  • Roer de ansjovispasta door de olijven.
  • Hak de look met de kappertjes en basilicum fijn en voeg toe aan de olijven.
  • Kruid af met citroensap en olie.
TIP:

Gebruik de Ravissimo van Tupperware om hier kleine bladerdeeghapjes van te maken. Bewaar het bladerdeeg in de koelkast tot je klaar bent om de hapjes te maken. Beleg het raster van de ravissimo met bladerdeeg. Met het bijgeleverde lepeltje schep je kleine hoopjes vulling in de holtes. Dek af met een tweede vel bladerdeeg. Bestuif lichtjes met bloem en rol over het deeg met de deegrol. Draai het deksel om en duw de hapjes los met de achterkant van de lepel. Bestrijk de hapjes met losgeklopt ei en leg ze op een silicone bakmat op een ovenrooster. Bak de hapjes goudbruin in een oven van 180°C.
Je kan de ansjovispasta in een tube kopen in de winkel met de Leeuw (bij de blikjes vis). Je kan uiteraard ook een stuk of 2 ingelegde ansjovisjes prakken of je laat de ansjovis gewoon weg.

Reacties