Appelplaat uit Australië
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 185 gr patisseriebloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 125 gr boter, koud, in blokjes gesneden
- 165 gr kristalsuiker
- 5 Jonagold appels, geschild en van het klokhuis ontdaan, in stukken gesneden
- 10 gr boter
- snuifje kaneel
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 50 gr kristalsuiker
- 1 ei
- 130 gr patisseriebloem, gezeefd
- 1 koffielepel bakpoeder, gezeefd
- 1 eetlepel melk
- bloemsuiker
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Maak eerst de crumble: meng de bloem met het bakpoeder, de boter en de suiker in de keukenrobot tot je kruimels bekomt.
- Voor de appelvulling, doe je de appelstukjes in een steelpan, met de boter en de kaneel. Laat de appeltjes 5 min stoven tot ze zacht zijn en laat ze dan afkoelen.
- Mix de boter met de suiker tot een romige massa en tot de suiker opgelost is.
- Voeg het ei toe en meng goed door elkaar.
- Spatel de bloem, het bakpoeder en de melk door de botersuikermassa.
- Spatel het beslag in een rechthoekige vorm van 20 x 30 cm, die je ingevet en bekleed hebt met bakpapier.
- Schep de appelvulling op het beslag en strooi de crumble er van boven op.
- Bak de appelplaat 1u15 of tot ze goudbruin is.
- Laat de appelplaat afkoelen en snij ze in vierkantjes.
- Bestuif je dessert met bloemsuiker.
Geen appels in huis? Gebruik een bokaal appelmoes met stukjes.
Schrik niet van de kleine hoeveelheid beslag voor de onderste laag. Het is de bedoeling dat dit een dun laagje is.
Gebruik geen appelmoesappels (reinetten) als je graag stukjes appel in je appelplaat wilt.
Reacties