Landelijk Grieks brood

Foto Cathy Van de Moortele
In Griekenland komt er bij elke maaltijd brood op tafel. Het rustieke, landelijke brood is krachtig van smaak en wordt gebakken met een mengeling van tarwebloem en pastabloem. Gebruik een scherp mesje (lame mesje) om het typische karakter te geven dat dit brood verdient.
Het brood heeft een stevig kruim.

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist
  • 300 ml water, lauwwarm
  • 225 gr pastabloem
  • 425 gr tarwebloem
  • 8 gr zout
  • 1 eetlepel honing, vloeibaar
  • 1 eetlepel melk
  • 10 gr kristalsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het warme water en laat het papje even staan.
  • Doe de twee soorten bloem in de kom van de Kenwood en meng ze door elkaar met de draadklopper.
  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet daar het gistpapje in.
  • Met de K-klopper meng je de bloem met het gistpapje.
  • Voeg het zout toe en meng 1 min.
  • Voeg de honing en de melk toe en meng nogmaals 1 min.
  • Voeg de suiker toe en meng nog een laatste keer.
  • Kneed het deeg nu met de kneedhaak gedurende 6 - 9 min.
  • Leg de deegbal in een licht ingevette kom en dek af met een douchemuts.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Duw de lucht uit het deeg en laat het deeg 20 min rusten op je werkvlak, onder een handdoek.
  • Vet de bakplaat lichtjes in.
  • Maak een ovale vorm van het brood.
  • Leg het brood op de bakplaat.
  • Bestuif het brood met bloem.
  • Met een scherp mesje (lame mesje) maak je 2 tot 3 inkepingen in het brood (zo'n 2 cm diep) om het brood meer karakter te geven.
  • Dek het brood af met een handdoek en laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Bak het brood goudbruin in 30 - 35 min.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Past bij elke maaltijd.
Als de deegbal niet loslaat van de kom, voeg dan nog wat bloem toe in deeltjes. Iedere bloemsoort is anders en de vochtigheidsgraad van je keuken speelt ook een rol.

Reacties