Nutellabrood

Foto Cathy Van de Moortele
Toen ik het Chinese filmpje voor Nutella brood bekeek op YouTube, dacht ik nog: dat menen ze nu toch niet? Iemand deeg zien maken met chopsticks, is toch wel heel vreemd. Ik heb gewoon mijn Kenwood gebruikt. Het resultaat mag er zeker zijn. Leuk voor een kinderfeestje of gewoon voor een gezellig zondags ontbijt of brunch.

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist
  • 175 ml melk, lauw
  • 500 gr bloem voor luxe brood
  • 1 ei, losgeklopt
  • 8 gr kristalsuiker
  • 2 gr zout
  • 15 gr boter, op kamertemperatuur
  • Nutella
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in de melk en laat het papje even staan.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje, samen met het ei.
  • Roer alles door elkaar met een houten lepel en meng dan 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg de suiker toe en meng nogmaals 1 min.
  • Voeg het zout toe en meng nog 1 min.
  • Verdeel de boter over het deeg en kneed 6 - 9 min op een iets hogere snelheid, tot de deegbal van de kom loslaat.
  • Leg de deegbal in een licht ingevette kom en dek af met een douchemuts.
  • Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is. Reken hier toch een dik uur voor.
  • Duw de lucht uit het deeg en rol het deeg uit tot een grote rechthoek.
  • Verdeel het deeg visueel in 3 gelijke delen. Het onderste deel snij je vertikaal in reepjes. Op de twee overgebleven delen, smeer je Nutella.
  • Rol het met Nutella besmeerde deeg naar je toe en stop aan de ingesneden reepjes.
  • Vouw de reepjes over de rol deeg en druk ze een beetje aan.
  • Het brood zal er nu uitzien als een rups. Geef er nog wat vorm aan en leg het brood op een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Dek af met plastic folie en laat nog een half uurtje rijzen.
  • Doreer het brood met ei.
  • Bak het brood 20 min of tot het goudbruin en gaar is. Het brood zal nog verder rijzen in de oven, dus zorg dat je bakplaat groot genoeg is.
TIP:

Maak andere vormen van het deeg. Wees creatief!
Je kan het brood ook besmeren met confituur ipv met choco.

Reacties