Monkey brood

Dit kleverige kaneelbrood is gewoon puur genieten. Heerlijk mals, superyummie en ja, helaas ook veel calorieën. Neem jezelf voor om dit recept maar 1x per jaar te maken, om de schade te beperken...

Wat hebben we nodig:
  • 25 gr verse gist of 10 gr korrelgist
  • 235 ml water, lauwwarm
  • 20 gr kristalsuiker
  • 400 gr bloem voor luxebrood
  • 2 gr kaneel
  • 6 gr zout
  • 30 gr kristalsuiker
  • 30 gr vetstof, zacht
  • 225 gr vetstof
  • 220 gr donkerbruine suiker
Hoe gaan we te werk:
  • Los de gist op in het water met 20 gr suiker. Laat het papje schuimig worden.
  • Meng de bloem met de kaneel, het zout, de 30 gr suiker en 30 gr vetstof.
  • Doe het gistpapje bij de bloem en meng alles tot een mooi, soepel deeg.
  • Laat het deeg in een afgedekte kom rijzen tot het in volume verdubbeld is (ongeveer een uurtje).
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 12 gelijke balletjes.
  • Verwarm de vetstof met de bruine suiker, tot de suiker opgelost is tot een stroperige caramel.
  • Doop elk balletje in de warme caramel, voor je ze in een ingevette tulbandvorm schikt in twee lagen.
  • Giet de resterende caramel over de deegballetjes.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Dek de broodjes af met een handdoek en laat ze nog 20 min rijzen, tot ze lichtjes over de vorm komen piepen.
  • Bekleed je bakblik met aluminiumfolie, zodat de caramel die overloopt makkelijk kan opgekuist worden.
  • Bak het Monkey brood 25 min of tot het mooi bruin en kleverig is.
  • Leg een groot bord omgekeerd op het Monkey brood en gebruik ovenwanten om de vorm om te draaien op het bord. Er zal nog vloeibare caramel over het brood lopen, vandaar de noodzaak van het bord.
  • Eet het brood warm en geniet!
TIP:

Voor de liefhebber van rozijntjes: Week 145 gr rozijntjes in heet water. Laat ze uitlekken en voeg ze toe aan het boter/suikermengsel.
Ik spoel mijn kom met heet water voor ik het brood erin laat rijzen. 

Reacties