Kroketten met ham
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 100 gr vetstof
- 100 gr vloeiende bloem
- 350 ml melk
- 100 ml verse kippenbouillon
- nootmuskaat
- peper en zout
- 150 gr Italiaanse ham, heel fijn gesnipperd
- bloem, gekruid met peper en zout
- 2 eieren, losgeklopt met 2 koffielepels water
- zelfgemaakt paneermeel
- frituurolie
- Verhit de vetstof in een steelpan.
- Voeg de bloem toe en roer tot een roux.
- Voeg geleidelijk aan de melk en bouillon toe en klop alles mooi samen tot je een egale massa bekomt.
- Kruid af met nootmuskaat, peper en zout .
- Blijf deze saus verder verhitten tot ze voldoende ingedikt en glad is. Je zal een redelijk dikke saus krijgen.
- Voeg de ham toe en laat de saus nog even doorwarmen, op een laag vuurtje. Blijf roeren, zodat ze niet aanbrandt.
- Giet deze hamsaus over in een rechthoekige ovenschaal die je bekleed hebt met plastic folie en laat die volledig afkoelen (liefst overnacht in de koelkast).
- Keer de ovenschaal om op je werkblad en verwijder de plastic folie.
- Bebloem je handen en neem gelijke porties (weeg af) van de vulling. Maak er balletjes (aperitiefhapje) of kroketjes (voorgerecht) van en leg ze op een schaal. Zorg dat ze elkaar niet raken.
- Rol de kroketjes door de gekruide bloem, het losgeklopte ei en daarna door het paneermeel.
- Frituur de kroketjes goudbruin op 180°C en laat ze uitlekken op huishoudrol.
Vervang de ham door serrano ham, gekookte kip of gekookt soepvlees (bitterballen).
Gebruik een rond uitsteekvormpje om je kroketten uit te snijden of gebruik je kroketmachine.
Voeg gerust wat geraspte kaas toe aan de vulling, als je dat lekker vindt.
Wil je toch garnaalkroketten maken? Gebruik dan 100 ml visbouillon en 250 gr gepelde garnalen.
Reacties