Latkes

Foto Cathy Van de Moortele
Deze aardappelpannenkoekjes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken, waar ze volgens de traditie opgediend worden op Hannukah. Gemaakt van geraspte aardappel en gebakken in olie, zijn ze een ware traktatie. Latkes worden puur gegeten of geserveerd met zure room of cottage cheese. Soms wordt er ook appelmoes bij gegeven. Koud zijn ze ook wel lekker.
Latkes worden ook wel eens gemaakt van aardappelpuree ipv aardappelrasp.

Wat hebben we nodig:
  • 2 wortels, geschraapt en grof geraspt
  • 2 aardappelen, geschild en grof geraspt
  • 2 pijpajuintjes, gesnipperd
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel bloem
  • peper en zout
  • olie
Hoe gaan we te werk:
  • Nijp zowel de worteltjes als de aardappeltjes tussen je handen, zodat het meeste vocht weg is.
  • Doe de worteltjes en aardappeltjes in een kom. Meng de pijpajuintjes, het ei en de bloem door de groentjes. Gebruik hiervoor je handen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Maak 3 "hamburgertjes" van de mengeling en druk goed aan. Als de massa niet genoeg blijft kleven, voeg dan nog wat bloem toe.
  • Verhit wat olie in een pan op medium warmte. 
  • Bak de latkes aan beide zijden goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenrol en dien op.
TIP:

Ik gebruik mijn hamburgerpers van Tupperware om deze latkes te maken. Zo heb je gelijke rondjes van zo'n 100 gr per stuk.

Reacties