Gerookte paling

Foto Eva Joos
Shoppen in voedingszaken is gewoon superleuk. Toen ik het aanbod kreeg van een vriendin, om mee te gaan naar het ISPC in Gent, heb ik dan ook geen moment geaarzeld. Nu is het een gewoonte geworden om net voor de Kerst daar inkopen te doen. Voor het eerst bracht ik gerookte paling mee en het werd een subliem voorgerecht voor eindejaar.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr gerookte paling, in gelijke blokjes gesneden
  • 1/2 komkommer, geschild en ontpit, in fijne brunoise gesneden
  • 1/2 komkommer
  • 100 ml zure room
  • groene kruiden naar keuze (rucola, rode bietblaadjes, veldsla, peterselie, pijpajuin..)
  • olie
  • witte balsamico azijn
  • limoensap
  • sojasaus
  • peper en zout
  • haringkaviaar
Hoe gaan we te werk:
  • Neem lange, rechthoekige borden.
  • Schik de blokjes paling in een diagonale lijn en laat wat plaats tussen voor de andere ingrediënten.
  • Meng de komkommerblokjes met de helft van de zure room. Kruid met peper en zout en enkele druppeltjes olie.
  • De andere helft van de komkommer versieren we, door telkens 5 sneetjes in de komkommer te geven, niet helemaal tot het einde. Laat het eerste sneetje gewoon recht, vouw het tweede sneetje naar binnen, het derde gewoon recht, het vierde weer naar binnen, het vijfde weer recht. Even dippen in ijskoud water en laten uitdruppen op keukenrol.
  • Maak een mooie salade van de groene kruiden en napeer ze pas op het laatste nippertje door ze te mengen met vinaigrette van olie, peper en zout.
  • Tussen de komkommer leg je groene kruiden, komkommer (2 soorten). 
  • Werk af met toefjes zure room, haringkaviaar en druppeltjes vinaigrette, die je maakt van de olie, sojasaus, limoensap, peper en zout.
TIP:

Serveer met een krokant broodje, bijvoorbeeld crostini.
Pureer wat gerookte paling met room en kruid bij met peper en zout en wat citroensap. Vul hiermee een spuitflesje en spuit dotjes palingmousse bij dit gerechtje.

Reacties