Appelcake in kruimeldeeg

Toen Jeroen Meus deze cake klaarmaakte op Dagelijkse Kost, kon ik niet anders dan hem ook te maken. Hij zag er namelijk zo "appel"tijtelijk uit en je had er niet zoveel ingrediënten voor nodig (ik ben fan!). Je kan kant en klaar kruimeldeeg en een bokaal appelmoes kopen (zoals Jeroen ook deed) of je gaat wat uitgebreider te werk en je maakt zelf je kruimeldeeg en appelmoes (wat dacht je....).

Wat hebben we nodig:
  • 1 schijf kruimeldeeg
  • 250 gr boerenboter, in stukjes gesneden
  • 200 gr kristalsuiker
  • 50 gr vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 1 bokaal appelcompote met stukjes
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • 50 gr amandelschilfers
  • 2 eetlepels suiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet de binnenkant van een springvorm (haal de bodem eruit) in met boter en bestuif die dan met bloem.
  • Zet de ring op een silicone mat op het bakblik.
  • Klop de boter romig met de twee soorten suiker.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop ze er goed onder.
  • Voeg de bloem in deeltjes toe en meng tot een egaal beslag.
  • Breng het beslag over in een spuitzak (zonder spuitmondje). 
  • Leg het kruimeldeeg in de ring en druk het goed aan tegen de rand en op de bodem. Overtollig deeg haal je weg van de bovenkant.
  • Knip de punt af (zorg dat het spuitgat niet te groot is) en spuit het beslag in een spiraal van binnen naar buiten op de kruimeldeegbodem. Gebruik hiervoor de helft van het beslag.
  • Verdeel de appelcompote op het cakebeslag en spuit de rest van het beslag op het fruit.
  • Meng het eiwit met de amandeltjes en de suiker.
  • Verkruimel deze crumble over de taart en schuif ze voor een dik uur in de oven.
  • Maak de cake van de ring los met een aardappelmesje.
  • Schuif de ring naar boven en laat de cake helemaal afkoelen voor je hem aansnijdt.
TIP:

Wil je zelf je kruimeldeeg maken: 

Meng 250 gr smout (of boter) met 180 gr kristalsuiker in de Kenwood. Voeg ook een snuifje zout toe.
Schraap het merg uit 2 vanillestokken en voeg die toe aan het deeg.
Voeg 1 ei en 2 eierdooiers toe en meng het deeg nogmaals.
Doe 500 gr patisseriebloem bij het deeg en kneed tot een soepel deeg.
Plat de bol deeg af tot een schijf, wikkel die in plastic folie en leg ze een uurtje in de koelkast.
Rol het deeg mooi uit.

Reacties