Amish brood






Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou enorm van donkere broden, type volkoren, walkorn, prairiebrood, synergiebrood, chiabrood. De kinderen zijn hier ook mee opgegroeid. Nu en dan hebben ze toch wel eens zin in een mals wit brood. Dit recept voor een Amish brood is dan ideaal.
De Amish is een protestantse geloofsgemeenschap uit Noord-Amerika. Ze leven praktisch nog zoals destijds in de eerste helft van de 19e eeuw, zo sober mogelijk en weg van de moderne wereld. Ze voorzien in hun eigen levensonderhoud en verbouwen zoveel mogelijk de voedingsmiddelen die ze nodig hebben.
Dit zoet witbrood is ideaal om te toasten of om wentelteefjes van te maken. Of je eet het gewoon zo, vers, met boter.

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist
  • 235 ml water
  • 420 gr witte broodbloem
  • snuifje zout
  • 65 gr kristalsuiker
  • 30 ml neutrale olie
  • boter
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het gistpapje even staan.
  • Doe de bloem in de mengkom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en meng met een houten lepel.
  • Meng het deeg 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout en de suiker toe en meng nogmaals 1 min met de kneedhaak.
  • Giet de olie bij het deeg en meng nog 1 min met de kneedhaak.
  • Kneed het brood nu 6 - 9 min op een iets hogere snelheid, tot het deeg van de vorm loslaat.
  • Laat de deegbal 1u rijzen onder een vochtige handdoek, of tot in volume verdubbeld.
  • Klop je vuist in het deeg en kneed nog even door.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 7 gelijke porties.
  • Bol elke portie op en leg ze naast elkaar in een rechthoekige bakvorm.
  • Laat het brood nog 45 min rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 180°C.
  • Bak het brood af in 35 min.
  • Bestrijk het brood meteen met wat boter wanneer het uit de oven komt, zodat de bovenkant mooi zacht blijft.
TIP:

Uiteraard kan je ook korrelgist gebruiken. Neem 9 gr korrelgist ipv de verse gist.
Laat het brood helemaal afkoelen voor je het aansnijdt.
Het brood heeft geen krokante korst.
Weetje: als je het brood met een snijmachine wilt snijden, leg het dan op zijn kop, met de korst naar beneden. Dat snijdt veel makkelijker en je trekt de korst niet kapot.

Reacties